Na hlavný obsah

Postaviť dal aj Prezidentský palác. V Mojmírovciach zbúrali údajný rodný dom Antona Grasalkoviča

Proti zbúraniu domu nebolo ani obecné zastupiteľstvo.

Postaviť dal aj Prezidentský palác. V Mojmírovciach zbúrali údajný rodný dom Antona Grasalkoviča
Kopa sutín po údajnom rodnom dome Antona Grasalkoviča. Foto: RTVS

V Mojmírovciach zbúrali údajný rodný dom Antona Grasalkoviča. Podľa pamiatkarov nič nenasvedčovalo tomu, že stavba pochádzala zo 17. storočia, keď sa neskorší gróf a mecenáš umenia narodil. Proti zbúraniu domu nebolo ani obecné zastupiteľstvo.

Z údajného rodného domu Antona Grasalkoviča v Mojmírovciach zostala kopa sutín. Susedia hovorili, že nehnuteľnosť chátrala a iné ako jej zbúranie nečakali. Na tvrdenie, že sa v dome Grasalkovič naozaj narodil, nie sú podľa pamiatkarov dôkazy.

Hoci na dome bola pamätná tabuľa, hovoria, že stavba nemohla pochádzať z konca 17. storočia.

Zbúraniu údajného rodného domu Antona Grasalkoviča sa v reportáži venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko:

„Dom, ktorý označovali ako Grasalkovičov dom alebo rodný dom Antona Grasalkoviča, nevyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku, nenachádzal sa v pamiatkovom území. Krajský pamiatkový úrad ani nemohol zabrániť odstráneniu tejto stavby,“ uviedol Rudolf Viršík, riaditeľ Krajského pamiatkového úradu v Nitre.

Pozemok patrí súkromnému majiteľovi, ktorý tam chce postaviť niekoľko domov. Obec mu navrhuje, aby ulicu pomenoval podľa Grasalkoviča.“Tam, kde vystavia teraz nové domy, by chcel umiestniť pamätnú tabuľu o histórii a živote Antona Grasalkoviča,“ povedal starosta obce Mojmírovce Martin Palka (nezávislý).

Radca Márie Terézie

Skutočnosť, že Anton Grasalkovič sa v Mojmírovciach naozaj narodil, potvrdzuje aj zápis o jeho krste vo farskej matrike. Štátny archív ju získal do svojho vlastníctva pred niekoľkými rokmi.

„Máme teda aj údaj o tom, že na začiatku 18. storočia táto rodina žila na sedliackom grunte v Mojmírovciach. Pomery, z ktorých vzišiel Anton Grasalkovič, boli relatívne skromné, ale pochádzal zo šľachtickej rodiny, ktorá mala chorvátsky pôvod,“ vyhlásil riaditeľ Štátneho archívu v Nitre Peter Keresteš.

Starosta Mojmíroviec i pamiatkari upozorňujú na nesprávny dátum narodenia Antona Grasalkoviča na pamätnej tabuli, ktorá bola na jeho údajnom rodnom dome. Šiesteho marca 1694 sa narodiť nemohol, keďže matrika uvádza dátum krstu deň predtým.

Gróf Anton Grasalkovič bol radcom Márie Terézie. V monarchii dal postaviť niekoľko palácov, vrátane súčasného sídla slovenských prezidentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny