Na hlavný obsah

Postrelenú kadetku čaká výsluch. Štáb RTVS sa bol pozrieť na miesto činu

Policajti vypočujú študentku u nej doma.

Postrelenú kadetku čaká výsluch. Štáb RTVS sa bol pozrieť na miesto činu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Postrelenú kadetku policajnej akadémie čaká cez týždeň výsluch. Policajti prídu za ňou domov. Obvinený, už bývalý pedagóg, vypovedal, no nevysvetlil, ako sa mu dostal ostrý náboj do zásobníka. Štáb RTVS sa bol pozrieť na mieste činu – na streleckom polygóne, ktorý bol takmer mesiac uzavretý.

„Po výstrele Miška spadla na zem, kričala, lebo cítila bolesť. Hovorila mi, že kričala aj na neho, aby zavolal záchranku. On bol v šoku, stál, nehýbal sa, ževraj len na ňu pozeral,“ opisuje incident právny zástupca postrelenej študentky Marko Polakovič.

Dvadsaťročná študentka Miška bola jedným z troch dievčat na streleckom krúžku. Napriek zákazu ho 1. marca viedol už bývalý pedagóg Vladimír Šeparnev.

„Jedným z cvičení bolo aj to, že mali robiť tzv. duel, to znamená tasenie – kto rýchlejšie vytiahne zbraň a vystrelí na svojho oponenta, ktorý je pred ním. V rámci tohto cvičenia z jeho zbrane vyšiel výstrel,“ pokračuje Polakovič.

Prípadu postrelenej študentky sa v reportáži venoval redaktor RTVS Peter Žatko:

Pedagóg postrelil mladú študentku na streleckom polygóne. Používajú tam zbrane, ktoré vyzerajú ako reálne, no ostrý náboj tam nemá čo robiť.

„Miška aj jej kamarátky boli na strelnici dobré. Preto ich tam zobral, aby ich naučil niečo navyše, aby s nimi pracoval ďalej. Chcel im dať akože vyšší level. Lenže on z tretieho levelu skočil niekde na nejaký štyridsiaty,“ hovorí jeden z inštruktorov akadémie.

Inštruktor tvrdí, že nevie, ako sa do zbrane dostal ostrý náboj

„Ja vám poviem tak, že keby ste postrelili vlastné decko, ja ich beriem ako decká, rozumiete. Je mi ľúto a nechcem nič hovoriť, dobre,“ uviedol Šeparnev.

„Síce sa vyjadril, že si nevie vysvetliť, ako sa tam mohol dostať aj ostrý náboj medzi cvičné, ale ja si myslím, že to pravdepodobne vie, ako sa to stalo a prečo to tam bolo,“ vyhlásil Polakovič.

Zhruba po mesiaci obnovili výučbu na streleckom polygóne. Policajný prezident už skôr povedal, že na pôde akadémie bolo viacero pochybení. O aké pochybenia ide preveruje policajná inšpekcia.

„Čakáme na výsledky kontroly, aby sme aj my vedeli, kde nastali alebo nenastali určité chyby,“ hovorí rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská.

„K zisteniam sa v súčasnej dobe nevyjadrujeme, keďže kontrola stále prebieha,“ uviedol poverený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra Peter Juhás.

„Režim polygónu sme nastavili bežne. Ale prijali sme opatrenia toho typu, že sme vymenili zámok. Inak normálne prebieha výučba,“ priblížila Kurilovská.

Vladimíra Šeparneva obvinili z ublíženia na zdraví. Hrozí mu až päťročný trest. Podľa zdroja RTVS sa ešte ako pedagóg vraj pohyboval po akadémii ozbrojený. A to tak, že zbraň aj zásobník boli viditeľné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko