Na hlavný obsah

Pre záchranu života je potrebný neustály tréning. V Komárne na to vyrástlo nové tréningové centrum

Budú tam trénovať aj policajti a hasiči.

Pre záchranu života je potrebný neustály tréning. V Komárne na to vyrástlo nové tréningové centrum
V tréningovom centre vedia simulovať rôzne situácie v rozmanitých podmienkach. Foto: RTVS

Záchranári trénujú kritické situácie v extrémnych podmienkach. Dostanú spätnú väzbu a môžu svoj zásah aj opraviť, čo pri skutočnej pomoci v teréne nie je možné. V Komárne otvorili simulačné tréningové centrum pre posádky záchranárov, aké na Slovensku doteraz nebolo.

Priemerný záchranár resuscituje iba raz za dva mesiace. Keď ide pacientovi o život na chyby priestor nie je. Musia byť stopercentní, no udržať si zručnosť bez praktického tréningu je ťažké.

„Na to aby sme boli pripravení zvládnuť tie najťažšie stavy, potrebujeme ich zvládnuť najprv v simulovaných podmienkach,“ skonštatoval hlavný lekár záchrannej zdravotnej služby ZaMED Martin Michalov.

Tréningovému centru pre záchranárov v Komárne sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

Na tréningové centrum premenili bývalý CO kryt pod budovou záchranky. Vedia tu simulovať oživovanie, vážne úrazy, zásah v stiesnených priestoroch, v úplnej tme či v dyme. Trénovať si tu môžu nielen samotné zručnosti, ale aj komunikáciu. Tá môže podľa Michalova za 80 percent chýb v zdravotníctve.

Slovenský unikát

Tréningové centrum takéhoto typu zatiaľ na Slovensku neexistuje. „Dokážeme simulovať dážď, priestory dokážeme zadymiť a vieme púšťať rôzne zvukové a svetelné efekty,“ skonštatoval vedúci záchranár v regióne Komárno a Nové Rastislav Krcho.

„Tá záchranka naozaj ide do každých priestorov do rôznych sociálnych vrstiev, kde tie podmienky nie sú ideálne a my musíme byť pripravení zasahovať v každom jednom prostredí,“ uviedol prezident Asociácie záchrannej zdravotnej služby Matej Polák.

Tréningy budú mať záchranári bez ohľadu na ich roky praxe pravidelne. Dohliadnu na nich školitelia, ktorí každý krok zanalyzujú a spätne cez videozáznam zhodnotia.

„Každý hovorí iba o dojazdovom čas záchranky ako o hlavnom kritériu, ale nám nejde o to aby sme boli u pacienta rýchlo, ale aby sme prišli pripravení a aby každý člen posádky vedel čo má robiť,“ skonštatoval Polák.

V záchranárskom kryte budú trénovať aj hasiči a policajti. Kurzy prvej pomoci tu otvorili aj pre laickú verejnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny