Na hlavný obsah

Predpisovanie liekov sa po vyše roku opäť zmení. Môže sa vrátiť do rúk všeobecných lekárov

Pacienti bez liečby ostávali aj niekoľko týždňov.

Predpisovanie liekov sa po vyše roku opäť zmení. Môže sa vrátiť do rúk všeobecných lekárov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Predpisovanie liekov sa, po vyše roku, opäť zmení. Ministerstvo zdravotníctva priznáva, že terajšie pravidlá sa v praxi neosvedčili. Recepty môžu vypísať špecialisti, no tých je málo, a kým sa k nim pacienti dostanú, ostávajú bez liečby niekoľko týždňov.

Zmena skomplikovala život najmä pacientom, ktorí užívajú lieky od viacerých špecialistov. Keď sa im balenia minú, nové im už všeobecní lekári predpísať nemôžu.

„Skupina ľudí so zhoršenou mobilitou, aj vo vyššom veku, ktorí majú viacero diagnóz museli absolvovať cestovateľskú tortúru medzi špecialistami a mnohí to ešte doteraz tak robia,“ vysvetlila viceprezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Elena Marušáková.

„Pacient musel napr. z okresu Liptovský Mikuláš z Važca cestovať k odbornému lekárovi 80 či 60 km. A keď dáva obvodný, ktorého majú vo vedľajšej, susednej dedine, tak tam išiel pár km, nemal ani také veľké náklady,“ priblížil predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Michal Kotian.

Predpisovaniu liekov sa venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová. O tom, ako novela zákona prešla bez pripomienkového konania a lekárov aj pacientov vynechali z diskusie, sa dozviete viac v reportáži:

Lieky po prepustení z nemocnice

Vláda po viac ako roku schválila úpravu, ktorá všeobecným lekárom opäť umožní predpisovať liečbu, ktorú navrhnú špecialisti. A to na tri mesiace. Platí to aj vtedy, keď pacientov prepustia z nemocnice.

„Keď pacient je prepustený z nemocnice po nejakom výkone, tak má tri mesiace na to, aby si našiel špecialistu a v tomto období lekár, ktorý prepúšťa pacienta, mu môže predpísať liečbu,“ vysvetlil štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Michal Palkovič.

„Tri mesiace sú rozumným kompromisom, to je niečo, čo pomôže všetkým a v zásade je to v súlade s tým, o čo nám ide, aby sme neboli preťažení v ambulanciách a zároveň, aby pacient bol v bezpečí,“ dodala prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska Monika Palušková.

Zmeny musia ešte odsúhlasiť poslanci parlamentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko