Na hlavný obsah

Prekvapivá návšteva Ukrajiny: Šéf NATO prišiel do Kyjeva

Zelenský naliehal na prijatí Ukrajiny do NATO.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg je na neohlásenej návšteve v Kyjeve. Je to jeho prvá návšteva od vypuknutia vojny Ruska proti Ukrajine, ktorá teraz chystá protiofenzívu. Stretol sa aj s prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Stoltenberg si uctil pamiatku ukrajinských vojakov, ktorí počas doterajšieho konfliktu prišli o život. Pozrel si aj výstavu poničenej ruskej vojenskej techniky na ústrednom námestí ukrajinskej metropoly, napísala agentúra Reuters. Hold padlým vzdal generálny tajomník len v sprievode svojej ochranky a ukrajinskej čestnej stráže, uviedol Unian.

Na sociálnych sieťach a v ukrajinských médiách sa objavili snímky šéfa NATO v Kyjeve. Správu o Stoltenbergovej návšteve následne Aliancia potvrdila, poznamenala agentúra AFP.

Zelenskyj vo štvrtok naliehal na Severoatlantickú alianciu, aby prijala potrebné politické rozhodnutie a pozvala Ukrajinu do svojich radov. Stoltenberg uviedol, že táto otázka sa bude preberať na júlovom samite NATO vo Vilniuse, kam Zelenského pozvali. Zdôraznil však, že budúcnosť Ukrajiny je v NATO.

„Budúcnosť Ukrajiny je v euroatlantickej rodine, budúcnosť Ukrajiny je v NATO, na tom sa zhodujú všetci spojenci,“ uviedol Stoltenberg.

 Šéf NATO zároveň prisľúbil Ukrajine, že vo vojenskej podpore budú naďalej pokračovať. Dodal, že členské štáty NATO už vycvičili desaťtisíce ukrajinských vojakov a poskytli Kyjevu vojenskú pomoc v hodnote 65 miliárd eur.

„NATO stojí pri vás dnes, zajtra a tak dlho, ako to bude potrebné,“ povedal Stoltenberg. Zároveň pozval ukrajinského prezidenta na júlový summit Severoatlantickej aliancie.

Zelenskyj povedal, že summit vo Vilniuse „by sa mohol stať historickým“, ak by Ukrajina dostala oficiálnu pozvánku na vstup do Aliancie. „Je čas prijať vhodné rozhodnutie,“ dodal.

Ukrajinský líder tiež uviedol, že na generálneho tajomníka NATO sa obrátil s prosbou, aby Kyjevu pomohol prekonať neochotu niektorých spojencov pokiaľ ide o dodávky zbraní s dlhým doletom, delostrelectva, moderného letectva a obrnených vozidiel.

Rusko nechce Ukrajinu v NATO

Aliančnú podporu Ukrajiny a to, že členské štáty NATO poskytujú Kyjevu zbrane a ďalšie vybavenie pre boj s ruskou armádou, kritizuje Moskva.

Kremeľ považuje túto pomoc za dôkaz, že NATO a Spojené štáty vedú na Ukrajine zástupnú vojnu proti Rusku, a to „do posledného Ukrajinca“, ako zdôrazňujú ruskí predstavitelia. Aliancia ani členské štáty na Ukrajinu svojich vojakov neposlali.

Ukrajina vidí svoju budúcnosť v NATO, zatiaľ čo Rusko považuje NATO za nepriateľskú alianciu usilujúcu sa o zasahovanie v oblasti, ktorú Rusko považuje za sféru svojho vplyvu.

Hovorca Kremľa v reakcii na Stoltenbergovu návštevu potvrdil, že jedným z cieľov „špeciálnej vojenskej operácie“, ako Moskva nazýva inváziu do susednej krajiny, je nepripustiť vstup Ukrajiny do NATO.

„V opačnom prípade by to vytvorilo vážne významné nebezpečenstvo pre našu krajinu, pre jej bezpečnosť,“ vyhlásil hovorca Dmitrij Peskov podľa agentúry Interfax.

Téme sa venovala aj redaktorka RTVS Karolína Kučerová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet