Na hlavný obsah

Premiér o návrhu Igora Matoviča nevedel. Matkám s deťmi viac pomôže flexibilný pracovný čas, myslí si

Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Premiér o návrhu Igora Matoviča nevedel. Matkám s deťmi viac pomôže flexibilný pracovný čas, myslí si
Dočasne poverený premiér Eduard Heger. Foto: RTVS

Matkám s maloletými deťmi by viac ako oslobodenie od daní pomohol flexibilný pracovný čas. Vyhlásil to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy dočasne poverený premiér Eduard Heger.

Reagoval tak na návrh Igora Matoviča (OĽANO). Ten oznámil, že chce oslobodiť od dane z príjmu matky s deťmi do 15 rokov a mladých daňovníkov do 25 rokov.

Matovič o tomto návrhu s Eduardom Hegerom nehovoril. Ten sa skôr obáva, že tento návrh by skôr prispel k tomu, že zamestnávatelia sa budú spoliehať na to, že rozdiely v platoch medzi mužmi a ženami vykryje štát. „Prioritou je určite pracovať so Zákonníkom práce, aby zamestnávatelia umožňovali matkám s deťmi flexibilný pracovný čas,“ zopakoval premiér.

V prípade kontaminovaného obilia z Ukrajiny, ktoré sa ocitlo na našom trhu podľa Hegera štát zareagoval promptne. „Okamžite sme zvýšili kontroly,“ uviedol. „Kontrolujeme každú vzorku, či má v norme všetky látky. Ak nemá, tak sa vyradí, spáli a prestane používať,“ dodal.

Zdôraznil, že dohľadávajú dodávky obilia, ktoré na slovenskom trhu ani nemajú byť, pretože boli určené pre Afriku. „Tvrdo postihujeme tých, ktorí s ňou obchodovali,“ skonštatoval.

Systémovým riešením sú podľa neho zaplombované kontajnery, ktoré odvezú priamo do destinácií, kam sú určené.

Kažimír by mal odstúpiť, zopakoval

Premiér sa vyjadril aj k výzve na odchod, ktorú adresoval guvernérovi Národnej banky Slovenska (NBS) Petrovi Kažimírovi. Za svojím vyhlásením si stojí. Kažimír podľa neho robí hanbu Slovensku aj inštitúcii NBS. „V každej rozumnej krajine by takýto človek odišiel z funkcie už pri obvinení, aby jej neškodil,“ vyhlásil predseda vlády.

Petra Kažimíra uznal sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Milan Cisarik za vinného z podplácania a vydal trestný rozkaz, ktorý mu ukladá finančný trest vo výške 100-tisíc eur. Rozsudok ale ešte nie je právoplatný, Kažimír trvá na svojej nevine.

Na odstúpenie vyzvali Kažimíra aj SaS, mimoparlamentné strany Progresívne Slovensko (PS) a KDH, ako aj nezaradený poslanec Juraj Šeliga. Na zváženie svojho zotrvania vo funkcii ho vyzvala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Eduard Heger v relácii tiež naznačil, že sa vláda zaoberá kandidátmi na člena Európskeho dvora audítorov (EDA). „Máme viacero kandidátov, budeme sa tomu venovať v máji,“ uviedol.

Vláda koncom marca stiahla nomináciu Martina Klusa. Ten sa sám vzdal kandidatúry po tom, ako europarlamentný výbor neodobril jeho nomináciu na člena EDA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko