Na hlavný obsah

Prešovčania bojujú proti výstavbe novej bytovky. Boja sa zosuvu pôdy

V jednom z domov sú na stenách praskliny už teraz.

Prešovčania bojujú proti výstavbe novej bytovky. Boja sa zosuvu pôdy
Pozemok, kde sa sporná bytovka stavať. Foto: RTVS

Obyvatelia Vodárenskej ulice v Prešove nesúhlasia s výstavbou päťpodlažnej bytovky. Obávajú sa zosuvov pôdy a aj toho, že utrpí cesta. Hovoria, že na výstavbu novej bytovky v susedstve môžu doplatiť. V jednom z domov sú na stenách praskliny už teraz. Radnici predložili dve petície. Tá vydala dve odlišné stanoviská.

Poukazujú aj na to, že tamojšia cesta nestačí už teraz. Výstavba tam momentálne nie je vhodná ani podľa mesta. „Jednoducho je to úzka ulička. Nevyhovuje na to, aby tam prešlo viac vozidiel,“ priblížil predseda komisie pre územné plánovanie Rastislav Mochnacký.

Dotknutá firma, ktorá chce bytovku postaviť, oponuje. Tvrdí, že pozemok kúpila na základe informácie od radnice a podľa územného plánu je určený na výstavbu bytového domu. Na obavy zo zosuvov pôdy nevidí dôvody.

Obavám obyvateľov jednej z prešovských ulíc sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Róbert Latta:

„Dávali sme robiť inžiniersko-geologický prieskum. Prostredie je vhodné na výstavbu,“ uviedol zástupca investora Igor Boroš. Na úpravách cesty, ktorá je vo výlučnom vlastníctve mesta, sú ochotní spolupracovať.

Podľa primátora Prešova Františka Oľhu je radnica v tomto prípade v zložitej situácii. Kým zastupiteľstvo aj útvar architekta žiadajú najprv vyriešenie cesty, odbor výstavby už dal výstavbe bytovky súhlasné stanovisko.

„Je zvláštny stav, kedy na tom istom mestskom úrade úradníci vydávali rozporuplné stanoviská. Takže je veľmi problematické, ako ďalej budeme postupovať. Musíme si vyriešiť konflikt u seba na úrade,“ dodal Oľha.

Obyvatelia neúspešne požiadali o stavebnú uzáveru. Proti rozhodnutiu sa odvolali. Aktuálne o tom rozhoduje okresný úrad.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny