Na hlavný obsah

Prešovské súdy sa budú opäť zaoberať žalobou proti štátu, že spôsobil segregáciu rómskych detí v škole

Pôvodne ju odmietli.

Prešovské súdy sa budú opäť zaoberať žalobou proti štátu, že spôsobil segregáciu rómskych detí v škole
Na snímke žiak pri tabuli. Foto: RTVS

Prešovské súdy sa budú opäť zaoberať žalobou proti štátu, že spôsobil segregáciu rómskych detí v škole v obci Terňa. Pôvodne ju odmietli. Najvyšší súd ich rozhodnutie zrušil s zdôvodnením, že postupovali nesprávne.

Škola v Terni nemala dostatočnú kapacitu. Obec tak vypovedala susednému Malému Slivníku spoločný školský obvod. Štát však rozhodol, že obvod so susednou obcou zostane.

„Výsledkom je to, že naše kapacity praskajú vo švíkoch, v podstate učíme na dvojzmennú prevádzku,“ uviedol starosta obce Terňa Juraj Senderák.

Vo viacerých triedach sú výlučne rómski žiaci. „No inak to urobiť nevieme, nakoľko sa blížime sa zhruba k počtu 70 percent rómskych žiakov,“ spresnil riaditeľ Základnej školy v Terni Pavol Tokár.

Žalobe sa venoval redaktor RTVS Robert Latta:

Poradňa pre občianske a ľudské práva sa rozhodla žalovať štát, že prispel k segregácii rómskych detí. „Domáhali sme sa toho, aby súdy povedali, že štátne inštitúcie sú aj v takýchto prípadoch povinné konať a nastaviť školské obvody tak, aby školy vlastne neboli nútené diskriminovať,“ advokátka Poradne pre občianske a ľudské práva Vanda Durbáková.

Nižšie súdy postupovali nesprávne

Na okresnom ani na krajskom súde so žalobou neuspeli. Najvyšší súd však napokon skonštatoval, že nižšie súdy postupovali nesprávne. Kým v civilných sporoch musí žalobca dokázať, že došlo k pochybeniu, pri antidiskriminačných sporoch je to inak. V tomto prípade – štát musí dokázať, že nediskriminoval.

„V súlade s judikatúrou Európskeho súdu pre ľudské práva sa dôkazné bremeno presúva na žalovaného, aby preukázal, že k diskriminácii nedošlo,“ uviedla hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová.

„Deti z Malého Slivníka by mohli cestovať do iných škôl, tým pádom by prispeli aj k rôznorodosti na tých ostatných školách,“ dodala advokátka Poradne pre občianske a ľudské práva Vanda Durbáková.

Rezort školstva reaguje, že Najvyšší súd v tomto prípade nerozhodol v jeho neprospech, len vrátil vec okresnému súdu pre nesprávne posúdenie veci. „Najvyšší súd vo svojom rozhodnutí nevyslovil, že žalovaní porušili zásadu rovnakého zaobchádzania,“ ozrejmilo ministerstvo školstva v stanovisku.

O prípade tak bude opäť rozhodovať okresný súd v Prešove.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny