Na hlavný obsah

Prezidenti Slovenska a Talianska avizovali prehlbovanie spolupráce v oblasti energetiky

Prispieť má k tomu aj podpis troch memoránd.

Prezidenti Slovenska a Talianska avizovali prehlbovanie spolupráce v oblasti energetiky
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a taliansky prezident Sergio Mattarella. Foto: TASR

Taliansky prezident Sergio Mattarella pricestoval na dvojdňovú návštevu Slovenska. V Prezidentskom paláci ho vo štvrtok (20. 4.) oficiálne privítala prezidentka Zuzana Čaputová, a to tradične – chlebom a soľou. Po privítacom ceremoniáli nasledovalo rokovanie hláv štátov a tlačová konferencia.

Vyzdvihli na nej vzťahy Slovenska a Talianska, ako aj už existujúcu kooperáciu v ekonomickej, bezpečnostnej či kultúrnej oblasti. Avizovali prehlbovanie spolupráce krajín v oblasti energetiky. Prispieť má k tomu aj štvrtkový podpis troch memoránd medzi Slovenským plynárenským priemyslom a tromi talianskymi spoločnosťami.

„Spolupráca v posledných mesiacoch spočívala v dodávkach plynu. Práve pre to, že potrebujeme znižovať našu závislosť od ruského plynu a diverzifikácia zdrojov je pre nás absolútne kľúčová,“ uviedla Čaputová.

Krajiny spolupracujú aj v oblasti posilnenia obnoviteľných zdrojov. Prezidentka upozornila, že Taliansko ich využíva pri výrobe elektrickej energie vo výške 40 percent. Podobnú perspektívu vidí aj pre Slovensko.

Taliansko patrí podľa nej medzi najdôležitejších obchodných partnerov a investorov Slovenska. „Podniká tu vyše 400 talianskych spoločností,“ poznamenala. Mattarella avizoval snahu obchodné vzťahy ešte zintenzívniť.

Povojnová obnova Ukrajiny

Príležitosť na ďalšiu spoluprácu vidí slovenská prezidentka aj pri povojnovej obnove Ukrajiny. Ako dodala, Slovensko aj Taliansko majú zhodný postoj k ruskej agresii a Ukrajincom pomáhajú vojensky i humanitárne. Mattarella zdôraznil, že Ukrajina bojuje za svoju nezávislosť, no ide aj o budúcnosť mieru v Európe. Nemožno podľa neho dopustiť, aby agresor zvíťazil.

Hlavy štátov sa zhoduli aj na rozširovaní Európskej únie smerom k Západnému Balkánu. Podľa Čaputovej je to potrebné aj pre prosperitu a bezpečnosť celého regiónu i EÚ. Mattarella dodal, že ide nielen o integráciu celého kontinentu, ale aj potrebu rozširovať spoločenstvo hodnôt, na ktorých je založená Európska únia.

Prezident Sergio Mattarella so Zuzanou Čaputovou už v stredu (19. 4.) navštívil vojenskú základňu v Kuchyni na Záhorí, kde pôsobí približne 150 talianskych vojakov. Na tej istej základni je rozmiestnený aj taliansky systém protivzdušnej obrany.

Pozrite si záznam z privítacieho ceremoniálu v Prezidentskom paláci:

Fotogaléria z oficiálnej návštevy talianskeho prezidenta v Prezidentskom paláci:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko