Na hlavný obsah

Prezidentka: Ľudia na Ukrajine zažívajú traumy, ktoré sa nedajú liečiť

Navštívila centrum pre sexuálne zneužívané a týrané ženy.

Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok (28. 4.) v rámci svojej návštevy Ukrajiny navštívila i centrum pre sexuálne zneužívané a týrané ženy, na ktorého činnosť prispelo i Slovensko. Prezidentka podotkla, že mnohé z klientok centra sú obete sexuálnych vojnových zločinov spáchaných ruskými vojakmi.

„Hovorila som so ženou, ktorú opakovane znásilnili, bili a držali v zajatí i napriek tomu, že bola tehotná. Dieťa potratila a muža jej zabili,“ napísala Čaputová na sociálnej sieti.

Prezidentka sa v centre rozprávala aj s matkami a deťmi, ktoré vzali do Ruska na „prevýchovu“. Dodala, že v Rusku stále ostáva minimálne 20-tisíc takýchto odobratých detí. Tieto prípady vyšetruje Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu, ktorý vydal už i prvé medzinárodné zatykače.

„Ľudia na Ukrajine zažívajú traumy, ktoré sa nedajú liečiť, a hrôzy, na ktoré sa nedá zabudnúť. Považujem za potrebné dokumentovať každý jeden vojnový zločin, ktorý je na ukrajinskom území spáchaný,“ vyhlásila prezidentka. Dodala, že Slovensko podporuje aj zriadenie špeciálneho tribunálu pre zločin agresie.

„Zločiny proti ľudskosti nie sú nevyhnutnou súčasťou vojny. Sú neospravedlniteľnou a cielenou snahou okupantov zvýšiť utrpenie a vyvolať strach. Tvárou v tvár človeku, žene, dieťaťu, ktoré si prešli peklom, aké si my nevieme predstaviť, nie je možné ostať ľahostajným,“ napísala Čaputová.

Dievčatko ďakovalo prezidentke

Prezidentka sa v sobotu stretla tiež s ukrajinským generálnym prokurátorom Andrijom Kostinom a od predstaviteliek ukrajinského verejného sektora si prevzala ocenenia.

Čaputová na svojich účtoch na facebooku a instagrame okrem fotografie s generálnym prokurátorom Kostinom zverejnila aj video, na ktorom jej ukrajinské dievčatko ďakuje a odovzdáva ocenenia za pomoc Ukrajincom a Ukrajinkám.

„Vážená pani prezidentka, ďakujeme vám za podporu a pomoc a chceme odovzdať čo najsrdečnejšie pozdravy vašim dcéram,“ povedalo dievčatko, ktoré prezidentku následne objalo.

Prezidentka tiež na twitteri vyhlásila, že „piatkové rokovania s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským o prehĺbení spolupráce medzi našimi krajinami a pokračujúcej podpore boli veľmi užitočné“. Vyzdvihla i Zelenského odhodlanie „brániť Ukrajinu a priviesť ju k spravodlivému mieru“.

Ženy a deti držali v pivnici

Prezidentka navštívila aj pivnicu v obci Jahidne, kde ruskí vojaci takmer mesiac držali 367 osôb. Prezidentka podmienky dedinčanov v pivnici prirovnala ku koncentračným táborom.

Rusi Jahidne obsadili vlani krátko po vpáde na Ukrajinu a 367 ľudí, čiže takmer všetkých jej obyvateľov, nahnali do pivnice tamojšej školy s rozlohou menej ako 200 štvorcových metrov. Ľudia mohli v miestnosti iba sedieť alebo stáť, keďže na jedného človeka pripadalo len pol štvorcového metra priestoru.

Na 24 hodín dostávali prídel jedla vo veľkosti polovice malého umelohmotného pohára. Dedinčania vrátane šesťtýždňového bábätka tam strávili takmer mesiac, pričom 11 z nich zomrelo.

„Ťažko sa mi hľadajú slová, lebo sme na mieste, ktoré sa dá porovnať s koncentračnými tábormi. Ľudia tu prežívali v malých stiesnených priestoroch, zomierali tu, dusili sa tu, boli tu maličké deti, starí ľudia,“ povedala Čaputová.

Prezidentka sa obyvateľov obce pýtala, ako ruskí vojaci vysvetlili, prečo ich držia v pivnici: „Dedinčanom povedali, že ich prišli oslobodiť.“

„Keď sme sem dnes prichádzali, znovu znel poplach. Obyvatelia stále nežijú v mieri, spomínajú na tie mesiace, čo tu prežili. Hrozba krutosti a smrti, ktorú zažívali, nad nimi visí stále,“ dodala Čaputová.

Pozrite si reportáž redaktorky RTVS Petry Vrablicovej a živý vstup spolupracovníka a redaktora Českého rozhlasu Martina Dorazína:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko