Na hlavný obsah

Prezidentka odvolala rektorku policajnej akadémie Luciu Kurilovskú

Návrh na jej odvolanie podal minister vnútra Mikulec.

Prezidentka odvolala rektorku policajnej akadémie Luciu Kurilovskú
Na snímke bývalá rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská. Foto: TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová odvolala rektorku Akadémie Policajného zboru Luciu Kurilovskú. Pre TASR to potvrdila samotná rektorka. Návrh na jej odvolanie podal minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Súvisí to s prípadom postrelenej kadetky, ktorú nedávno opäť hospitalizovali v nemocnici.

Hovorca prezidentky Martin Strižinec priblížil, že hlava štátu nemala inú možnosť, ako Kurilovskú odvolať, pretože v prípade má podľa ústavy len formálnu právomoc. Rozhodujúci bol práve postoj ministerstva vnútra.

Kurilovská v reakcii uviedla, že považuje za nespravodlivé, že dianie v súvislosti s nešťastnou nehodou naberá voči jej osobe „obludné rozmery“.

Je tiež podľa nej otázne, či mal minister, ktorý je dočasne poverený, právo žiadať jej odvolanie. Kritizuje ho aj za vyjadrenia, že by na jej mieste odstúpil, pričom poukázala na to, že sám viackrát čelil odvolávaniu z funkcie.

„Osem a pol roka stojím za dobrým menom a myslím si, že som sa postarala aj o dobré meno ministerstva vnútra cez akadémiu PZ“ dodala.

„Ministerstvo vnútra rozhodnutie pani prezidentky rešpektuje. Dôvody boli jasne uvedené v liste ministra vnútra, ktorý jej bol doručený tento týždeň,“ povedala hovorkyňa rezortu vnútra Zuzana Eliášová.

„Porušili sa viaceré postupy. Dotyčný nemal byť na polygóne, nie je to priestor na to, aby tam vykonávali strelecký výcvik, nemala tam čo robiť ostrá munícia,“ vysvetlil Mikulec ešte v pondelok (17. 4.) s tým, že od Kurilovskej očakáva vyvodenie zodpovednosti.

Za rektorku sa postavila akademická obec, študenti podpisovali iniciatívu na jej podporu. Prezidentke v stredu (19. 4.) napísali list so žiadosťou, aby prehodnotila návrh na odvolanie Lucie Kurilovskej.

Téme sa venoval aj redaktor RTVS Radoslav Šebo:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko