Na hlavný obsah

Prezidentka SR a taliansky prezident navštívili Vojenskú základňu Malacky-Kuchyňa

Na základni pôsobí 145 talianskych vojakov.

Prezidentka SR a taliansky prezident navštívili Vojenskú základňu Malacky-Kuchyňa
Na pozvanie prezidentky SR Zuzany Čaputovej (vľavo) pricestoval na dvojdňovú oficiálnu návštevu Slovenska taliansky prezident Sergio Mattarella (uprostred). Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová a taliansky prezident Sergio Mattarella v stredu (19. 4.) spoločne navštívili Vojenskú základňu Malacky-Kuchyňa, kde pôsobí v rámci predsunutej prítomnosti NATO 145 talianskych vojakov so systémom protivzdušnej obrany SAMP/T Mamba.

Prítomnosť talianskych vojakov na Slovensku obe hlavy štátu hodnotia ako prejav priateľstva a spolupráce krajín.

„Na Slovensko prináša Taliansko veľmi cennú spôsobilosť. Tento systém a všetci tí, ktorí zabezpečujete jeho obsluhu, ste posilou Slovenska a Severoatlantickej aliancie v čase, keď Európa zažíva najväčšiu bezpečnostnú krízu od konca druhej svetovej vojny,“ vyzdvihla Čaputová. Pôsobením talianskych vojakov na Slovensku sa podľa nej otvára nová kapitola priateľských a spojeneckých vzťahov krajín.

Mattarella zdôraznil význam služby talianskych vojakov, ich prítomnosť označil za prejav pomoci a solidarity. Slovensko a Taliansko podľa neho spája priateľstvo a spolupráca vyplývajúce aj z členstva oboch krajín v Európskej únii a NATO. Pripomenul, že ruská agresia na Ukrajine priniesla nové výzvy. Zdôraznil potrebu chrániť slobodu všetkých krajín a národov.

Taliansky prezident v rámci stredajšieho programu položí veniec k Hrobu neznámeho vojaka na nábreží Dunaja v Bratislave. Vo štvrtok ho čaká rokovanie s hlavou štátu v Prezidentskom paláci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko