Na hlavný obsah

Prezidentku Čaputovú zasiahol príbeh tehotnej ženy z Boroďanky, ktorú Rusi znásilnili a potratila

Na návštevu vyrazila spolu s českým prezidentom.

Zuzana Čaputová a Petr Pavel
Prezidentka Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel si prezerajú mesto Boroďanka v Kyjevskej oblasti. Foto: TASR

Do ukrajinskej metropoly v piatok (28. 4.) ráno dorazili slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel. Prišli vlakom krátko po tom, ako sa niekoľko miest na Ukrajine vrátane metropoly stali v noci terčom novej série ruských raketových útokov.

Počas návštevy prezidentka Čaputová povedala, že vďaka tomu, že demokratický svet posledný rok neodvracal zrak, je dnes Kyjev fungujúcim mestom a frontová línia sa posunula na východ Ukrajiny.

„Niektoré ruiny sa postupne premieňajú na modulárne domy, tým šťastnejším rodinám sa vrátili aj deti, ktoré im boli okupantami ukradnuté. Tento posun znamená, že naša pomoc má zmysel, približuje nás bližšie k mieru a ďalej od agresora,“ povedala Čaputová.

Dodala, že od jej prvej návštevy Ukrajiny, ktorú absolvovala vlani v máji, je jej postoj k voje „nie politický, ale hlboko ľudský“.

Prezidentka zároveň odsúdila útoky na niektoré ukrajinské mestá vrátane Dnipra či Umaňu, ku ktorým došlo v noci na piatok a vyžiadali si aj niekoľko obetí z radov civilného obyvateľstva. Uviedla, že „miesta, ktorými sa preženie vojna, zažijú traumy, ktoré sa len veľmi ťažko liečia, hrôzy, na ktoré sa nedá zabudnúť“.

Navštívili Boroďanku i Buču

Prezidentka spolu s Pavlom navštívili ukrajinské mesto Boroďanka. Na mieste si pozreli domy poničené ruskými útokmi. Boroďanka spoločne s mestami Buča alebo Irpiň patrí medzi symboly vojnových zločinov, z ktorých Ukrajina obviňuje Rusko.

Do Boroďanky zamierili priamo zo stanice neďaleko Kyjeva, kam došli po celonočnej ceste z Poľska. V Boroďanke, kam dorazili okolo 09.00 h miestneho času (08.00 h SELČ), zostali niekoľko minút, počas ktorých si pozreli ruiny obytných domov poničených ruskými raketami a leteckým bombardovaním.

Pozreli si tiež graffiti známeho umelca Banksyho, na ktorom malý chlapec poráža dospelého muža.

Prezidentka sa v Boroďanke stretla i s miestnymi obyvateľmi, ktorí ruskú agresiu prežili. „Pamätať si to budem rozhodne celý život. Jedna vec je čítať tie príbehy, ale byť s ľuďmi a počuť ich životný príbeh a akými útrapami si prešli, že ich znásilňovali napriek tomu, že boli v tom čase tehotné,“ povedala Čaputová.

Pripomenula, že v mestách, ktoré navštívila, dochádzalo k sexuálnemu zneužívaniu žien a detí zo strany ruskej armády. Rozprávala sa s jednou Ukrajinkou, ktorá toto násilie zažila a dieťa potratila. „Bola to brutálna a bezohľadná sila, ktorá tu valcovala civilistov. Videli sme zbombardované domy,“ dodala.

„Ubližovať nevinným ľuďom – deťom a ženám – je vrchol neľudskosti,“ uzavrela.

Priamo na mieste je aj redaktorka RTVS Petra Vrablicová:

Ďalší program

Na programe majú okrem iného stretnutie so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským a premiérom Denysom Šmyhalom.

Na termíne cesty sa Pavel dohodol krátko po svojej inaugurácii telefonicky so Zelenským. Že sa cesta uskutoční spoločne s prezidentkou Čaputovou, ktorá už na Ukrajine bola skôr, sa obaja politici dohodli po Pavlovom zvolení.

Pavel i Čaputová zvolili rovnaký spôsob dopravy ako ďalší európski i svetoví štátnici, ktorí Ukrajinu v posledných mesiacoch navštívili. Vládnymi špeciálmi sa dopravili na poľské letisko Rzeszów, odkiaľ ich policajná kolóna doviezla na vlak do Przemyslu.

Keďže návštevu oboch politikov sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia, médiá nesmú zábery vysielať v reálnom čase. Známe sú len hrubé obrysy programu. Napríklad stále sa nevie, či pôjde o jedno- alebo dvojdňovú návštevu.

Na spoločnej tlačovej konferencii s českým prezidentom Petrom Pavelom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve, Zuzana Čaputová vyhlásila, že je presvedčená o správnosti postoja Slovenskej republiky pri pomáhaní Ukrajine v oblastiach, v ktorých jej pomôcť vie a môže vrátane vojenskej pomoci.

O slobode, mieri a spravodlivosti netreba podľa nej iba rozprávať, ale občas treba aj za ne zabojovať. To je dôvod, pre ktorý celý civilizovaný svet pomáha Ukrajine, uviedla.

Podľa slovenskej prezidentky je nesmierne dôležité, aby vojnové zločiny vyšetrili a spravodlivo potrestali. Pripomenula, že SR bola jednou z prvých krajín, ktorá na Ukrajinu opakovane vyslala tím forenzných expertov na dokumentovanie vojnových zločinov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko