Na hlavný obsah

Pri bojoch v Sudáne zahynulo najmenej 83 ľudí, zranených je ich viac než tisíc

Nemocnice sú tam už preťažené.

Pri bojoch v Sudáne zahynulo najmenej 83 ľudí, zranených je ich viac než tisíc
Boje v Sudáne vypukli medzi armádou a vplyvnou polovojenskou skupinou Sily rýchlej podpory. Foto: TASR/AP

Najmenej 83 ľudí zomrelo a 1 126 ďalších utrpelo zranenia pri ťažkých bojoch, ktoré v Sudáne vypukli medzi armádou a vplyvnou polovojenskou skupinou Sily rýchlej podpory (RSF). Vyplýva to z nových údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Obete na životoch hlásili od minulého štvrtka (13. 4.) v sudánskych štátoch Chartúm, Južný Kordofán, Severný Dárfúr a v ďalších regiónoch, uviedla v noci na pondelok (17. 4.) agentúra DPA.

Nemocnice v sudánskej metropole Chartúm, v ktorej metropolitnej oblasti žije asi šesť miliónov ľudí, sú po ťažkých bojoch z víkendu podľa WHO preťažené.

Mnohé z deviatich nemocníc, ktoré prijímajú zranených civilistov, nemajú dostatok krvi, materiálu na transfúzie a ďalších zdravotníckych potrieb. Činnosť im sťažujú aj výpadky dodávok vody a elektriny i málo paliva pre núdzové generátory. Chýbajú im aj špecialisti, ako sú anestéziológovia.

USA a Británia žiadajú koniec konfliktov

Ministri zahraničných vecí Spojených štátov a Británie zo summitu skupiny ekonomicky vyspelých krajín G7 v Japonsku vyzvali na „okamžité ukončenie“ násilia v Sudáne. Podľa ministra zahraničia USA Antonyho Blinkena spojenci „zdieľajú hlboké znepokojenie“ nad bojmi v africkej krajine.

„Všetci naši partneri sú pevne presvedčení o nutnosti okamžitého prímeria a obnovenia rozhovorov,“ vyhlásil podľa agentúry AFP Blinken po stretnutí s britským náprotivkom Jamesom Cleverlym.

„Je tu silné zdieľané znepokojenie, pokiaľ ide o boje, násilie zúriace v Sudáne, hrozbu, ktorú to znamená pre civilistov, pre sudánsky národ a potenciálne aj pre región,“ uviedol ďalej Blinken. Vyzval zároveň znesvárených generálov, aby „dali prednosť mieru, ukončili boje a obnovili rokovania“.

„Sudánci chcú, aby sa vojaci vrátili do kasární. Chcú demokraciu. Chcú vládu vedenú civilistami. Sudán sa musí vrátiť na túto cestu, „povedal tiež Blinken.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet