Na hlavný obsah

Pri leteckom útoku mjanmarskej armády zomrelo najmenej 90 ľudí

Ťažko zranených je minimálne ďalších 50 ľudí.

Pri leteckom útoku mjanmarskej armády zomrelo najmenej 90 ľudí
Snímka po leteckom útoku na dedinu Pazi Gyi v mjanmarskom regióne Sagaing. Foto: TASR/AP

Pri utorkovom (11. 4.) leteckom útoku mjanmarskej armády na odporcov vojenskej vlády v centrálnej časti krajiny zomrelo podľa agentúry DPA najmenej 90 až 100 ľudí. Ťažko zranených je minimálne ďalších 50 ľudí, ktorých ošetrili v nemocnici.

„Nemôžeme presne povedať, koľko je mŕtvych, ale je ich najmenej 90, alebo 100,“ citovala DPA svedka, ktorému sa do zasiahnutej dediny v Sakainskej oblasti podarilo po útoku dostať. Počet obetí sa zle určuje, pretože množstvo tiel roztrhalo na kusy.

Vojenská junta na miesto vypálila rakety v utorok ráno. Vtedy sa tam konala slávnosť pri otvorení novej kancelárie odporcov vojenskej vlády. Na mieste v tej chvíli bolo tiež aspoň 20 detí. Celý útok podľa svedka trval okolo 15 minút.

Mjanmarská armáda v stredu (12. 4.) útok potvrdila a vyhlásila, že ak pri ňom zomreli aj civilisti, tak preto, že boli nútení pomáhať „teroristom“.

Boj za práva etnických menšín

Od prevratu spred dvoch rokov, keď sa vlády v Mjanmarsku znovu zmocnila vojenská junta, je krajina svedkom rastúceho počtu stretov medzi armádou a povstaleckými skupinami. Z nich mnohé bojujú za práva etnických menšín. Minulý mesiac povstalci z radov karenskej menšiny obvinili príslušníkov mjanmarskej armády, že pozabíjali viac ako 30 ľudí, ktorí sa ukrývali v budhistickom kláštore na východe krajiny.

Utorňajší útok je podľa médií zrejme najkrvavejšou akciou mjanmarskej armády najmenej od vlaňajšieho októbra. Vtedy pri leteckom útoku na účastníkov koncertu usporiadaného etnickou menšinou Kačjinov zahynulo 80 ľudí.

Mimovládna organizácia AAPP uvádza, že od vojenského prevratu, pri ktorom zvrhli vládu civilnej líderky Do Aun Schan Su Ťij, zabili takmer 2 300 civilistov a vyše 15-tisíc ľudí zatkli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet