Na hlavný obsah

Pri ruských útokoch podľa Kyjeva zahynulo vo východoukrajinskej Doneckej oblasti šesť civilistov

Sedem ľudí utrpelo zranenia.

Pri ruských útokoch podľa Kyjeva zahynulo vo východoukrajinskej Doneckej oblasti šesť civilistov
Pohľad na mesto Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Pri ruskom ostreľovaní Doneckej oblasti na východe Ukrajiny zahynulo v utorok (4.4.) šesť civilistov a ďalších sedem utrpelo zranenia. Informuje o tom v stredu (5. 4.) server The Kyiv Independent s odvolaním sa na ukrajinské úrady.

Ukrajinskí vojaci za posledný deň odrazili na východe krajiny vyše 60 ruských útokov a invázne sily sa snažia o plné ovládnutie Bachmutu, uviedol v rannom hlásení ukrajinský generálny štáb.

Podľa analytikov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) Rusi v minulých dňoch v Bachmute postúpili. Zatiaľ ale nie sú vizuálne dôkazy o tom, že úplne ovládali centrum mesta.

V troch obciach v Doneckej oblasti zahynulo šesť ľudí vrátane zdravotnej sestry, píše The Kyiv Independent. Útoky navyše poškodili obytné domy aj jednu administratívnu budovu.

Jedny z najtvrdších bojov sa naďalej odohrávajú v okolí Bachmutu, ktorý sa ruské jednotky snažia už mesiace dobyť v snahe obsadiť celú Doneckú oblasť, ktorá je súčasťou východného priemyselného srdca Ukrajiny – Donbasu. 

Ukrajinský generálny štáb vo svojom stredajšom pravidelnom rannom hlásení o vývoji bojov uvádza, že Bachmut je spoločne s Marjinkou, ďalším mestom v Doneckej oblasti, epicentrom bojov. Invázne jednotky sa okrem toho naďalej sústreďujú na útok v smeroch na Lyman a Avdijivku v Doneckej oblasti, uvádza tiež generálny štáb.

Ruskí vojaci zrejme v uplynulých dňoch postúpili v južnej časti Bachmutu, uvádza vo svojom pravidelnom hodnotení vývoja bojov Inštitút pre štúdium vojny. Podľa neho to možno odvodiť z geolokalizačných záberov.

Americkým analytikom sa naopak nepodarilo overiť tvrdenie jedného z proruských vojenských blogerov, že žoldnieri z Vagnerovej skupiny ovládajú celé centrum Bachmutu. Podľa inštitútu nemožno potvrdiť ani utorkové tvrdenie proruských komentátorov, že ruské sily ovládli vlakovú stanicu Bachmut-1.

Pokračovanie v útokoch v okolí Bachmutu

Ruské sily zároveň pokračujú s útokmi v okolí Bachmutu, upozorňujú americkí analytici. Ukrajinský generálny štáb tvrdí, že odrazil útok pri Bohdanivke, ktorá leží asi šesť kilometrov severozápadne od mesta.

„Okupanti vykonali neúspešné útočné akcie pri Bohdanivke,“ tvrdí velenie ukrajinských síl s poznámkou, že obrancovia v tomto úseku frontu za uplynulý deň odrazili asi 30 ruských útokov. Celkovo hlásia odrazenie šiestich desiatok takýchto útokov.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné v podmienkach vojny bezprostredne nezávisle overiť. Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny už pred niekoľkými dňami tvrdil, že jeho bojovníci na budovu samosprávy Bachmutu vyvesili ruskú vlajku, a mesto tak z právneho hľadiska dobyli. Ukrajinská armáda jeho tvrdenia poprela.

Podľa ďalších informácií generálneho štábu ukrajinskej armády vyvíjajú ruské sily aj naďalej psychologický nátlak na obyvateľov okupovaných častí Ukrajiny. V meste Melitopol v Záporožskej oblasti údajne šírili letáky o evakuácii do Ruska a o hrozbách súvisiacich s postupom ukrajinskej armády, píše server The Kyiv Independent.

Podľa ISW ruské sily tiež pokračujú v prípravách na očakávanú ukrajinskú protiofenzívu v južnom smere. Ukrajinská armáda zároveň upozornila, že Rusko posilnilo svoju prítomnosť v Čiernom mori, kde má v súčasnosti 15 vojenských lodí, vrátane šiestich, ktoré nesú rakety.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet