Na hlavný obsah

Priemyselný park Valaliky musí štát pripraviť do konca roka. Na mieste sú ešte archeológovia

Objavili desiatky hrobov.

Priemyselný park Valaliky musí štát pripraviť do konca roka. Na mieste sú ešte archeológovia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Strategický priemyselný park Valaliky musí štát pripraviť do konca roka. Na mieste sú ešte archeológovia. Objavili desiatky hrobov. Vyrastie na nich automobilka Volvo. Čaká ju posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

Príprava strategického územia napreduje podľa plánov. Pozemky pod budúcou automobilkou už štát vysporiadal. Teraz vykupuje parcely, na ktorých vyrastú haly subdodávateľov. Zároveň robí terénne úpravy a postaví dočasné komunikácie, prípojky na vodu, elektrinu a kanalizáciu.

Priemyselnému parku sa venoval reportér RTVS Anton Gbur:

“Niekedy v lete už sa začne stavať kontajnerové mesto, ktoré bude budúcim zriadením staveniska. Koncom roka budeme odovzdávať naše územie pripravené tak, aby Volvo mohlo s pilotážou samotných hál,“ uviedol Miloslav Durec, konateľ spoločnosti Valaliky Industrial Park.

Nie len bagre a tatrovky, na pozemkoch sú stále archeológovia. Objavili sídliská či pohrebiská staré stovky rokov. Okrem kostier našli aj hlinené nádoby, nožíky alebo šperky. Ľudské pozostatky zanalyzujú. Zistia ich vek, pohlavie či choroby.

“Okrem ľudských pozostatkov tam boli uložené aj konské ostatky,“ vysvetlil Michal Cheben, Archeologický ústav SAV.

Napriek nálezom a ešte úplne nepreskúmanému územiu, pozastavenie, prípadne stopnutie stavebných prác archeológovia nepredpokladajú.

Volvo chce závod otvoriť v roku 2027. Zamestnať plánuje štyritisíc ľudí. Ročne by malo z liniek schádzať viac ako 200-tisíc elektromobilov. Ak sa švédskej firme s čínskym pozadím bude na Slovensku dariť, vie výrobu na tom istom mieste zdvojnásobiť.

Automobilka bude mať ekonomický vplyv na celý región. Prilepšia si aj okolité obce, najmä Valaliky. Prípadný hluk zo závodu by mala pred obcou tlmiť izolačná zeleň. Široká bude 150 metrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny