Na hlavný obsah

Prigožin: Rusko by malo za vojnou urobiť veľkú bodku a deklarovať, že dosiahlo všetky stanovené ciele

Vojna na Ukrajine trvá viac ako rok.

Prigožin: Rusko by malo za vojnou urobiť veľkú bodku a deklarovať, že dosiahlo všetky stanovené ciele
Na archívnej snímke z 20. septembra 2010 Jevgenij Prigožin. Foto: TASR/AP

Šéf žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin vyvolal rozruch svojimi úvahami o možnom konci vojny na Ukrajine. Rusko by podľa neho malo deklarovať, že dosiahlo všetky stanovené ciele tzv. „špeciálnej vojenskej operácie“, ako Kremeľ nazýva mohutnú agresiu voči svojmu susedovi.

Informovala o tom v nedeľu (16. 4.) agentúra DPA s tým, že Prigožin zverejnil svoje tvrdenia v podobe blogu ešte v piatok (14. 4.), ale širšej pozornosti sa im však dostalo až teraz.

„Pre (ruskú) štátnu moc a spoločnosť je nevyhnutné urobiť veľkú bodku za špeciálnou vojenskou operáciou,“ napísal majiteľ vagnerovcov. Jeho slová zverejnili aj viaceré ukrajinské médiá.

Ideálnym spôsobom, ako celú záležitosť uzavrieť by podľa neho bolo „oznámiť koniec špeciálnej vojenskej operácie a deklarovať, že Rusko dosiahlo všetky svoje stanovené ciele“. A podľa Prigožina by to vlastne bola aj pravda, pretože „v istých aspektoch sme ich naozaj aj dosiahli“.

Rusko spustilo masívny vojenskú agresiu proti Ukrajine vlani vo februári. Plán na rýchle obsadenie Kyjeva a zrejme aj celej Ukrajiny mu síce nevyšiel, ale podarilo sa mu obsadiť rozsiahle oblasti na východe a na juhu Ukrajiny.

Ruský postup sa prakticky zastavil

Ruský postup sa však medzičasom už prakticky zastavil, respektíve spomalil na minimum, zatiaľ čo Ukrajincom sa podarilo oslobodiť časť okupovaných území.

V súčasnosti sa čaká na možnú veľkú ukrajinskú protiofenzívu, ktorá by mohla prísť už v priebehu najbližších týždňov.

Prigožin vo svojom blogu varoval, že „situácia na fronte sa môže pre Rusko po začiatku protiofenzívy zhoršiť“. Rusi podľa neho preto nemajú inú možnosť, než sa „zakopať“ a ubrániť svoje doterajšie pozície.

Takáto taktika by však podľa agentúry DPA neznamenala naplnenie ruských vojnových cieľov, ktoré zahŕňajú úplné dobytie štyroch oblastí Ukrajiny: Luhanskej, Doneckej, Zaporožskej a Chersonskej.

Šef vagnerovcov, ktorí sa v súčasnosti angažujú najmä v ťažkých bojoch o východoukrajinské mesto Bachmut, však napriek úvahám o konci vojny odmieta akékoľvek rokovania, ktoré by mohli viesť k tomu, že by Kremeľ musel vrátiť Ukrajine už okupované územia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet