Na hlavný obsah

Prigožin vyhlásil, že ukrajinská protiofenzíva má šancu uspieť. Rusko je podľa neho v kríze

Odmietol myšlienku rokovaní o ukončení vojny.

Prigožin vyhlásil, že ukrajinská protiofenzíva má šancu uspieť. Rusko je podľa neho v kríze
Na snímke z videa zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin na bližšie nešpecifikovanom mieste na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin vyhlásil, že plánovaná ukrajinská protiofenzíva má skôr šancu uspieť, než zlyhať, keďže Rusko je podľa neho v stave „krízy“. V sobotu (15. 4.) o tom informovala stanica Sky News.

Prigožin konštatoval, že „sebecké“ nezávislé ruské elity sa nachádzajú v krízovej situácii, pretože armáda zlyháva, čo sa týka „rýchleho zaistenia víťazstva“ na Ukrajine.

Šéf vagnerovcov obvinil tieto „elity, ktoré konajú nezávisle od politického vedenia štátu a majú blízke väzby a svoje vlastné záujmy“, zo sabotáže úspechu Ruska. Ich cieľom je podľa neho návrat k ich privilegovanému životnému štýlu.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) napísal, že Prigožin verí tomu, že „vnútorní nepriatelia“ zatlačia Kremeľ k veľkým ústupkom. A to vrátane toho, že za niekoľko rokov Moskva vráti Ukrajine územia, ktoré obsadila.

„Prigožin vyslovene odmietol myšlienku akýchkoľvek rokovaní o ukončení vojny a vyzval Rusov, aby pokračovali v bojoch, aj keby to viedlo k dočasnej porážke Ruska,“ uviedol ISW.

Šéf Vagnerovej skupiny má spory s ruským ministerstvom obrany pre opakovanú kritiku velenia ruskej armády. Obviňuje ju napríklad zo slabého zásobovania potrebnou muníciou. V posledných dňoch však spravodajské služby informovali o bližšej spolupráci ruských síl a vagnerovcov. A to najmä v bojoch vo východoukrajinskom Bachmute.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet