Na hlavný obsah

Príspevok pri narodení štvrtého dieťaťa sa od mája výrazne zvýši

Dosiaľ štát na štvrtý pôrod prispieval sumou 151 eur.

Príspevok pri narodení štvrtého dieťaťa sa od mája výrazne zvýši
Na ilustračnej snímke deti. Foto: RTVS

Príspevok pri narodení dieťaťa sa od mája mení. Rodičia, ktorí majú štvrté dieťa, dostanú jednorazovo plnú výšku príspevku, takmer 830 eur. Dosiaľ štát na štvrtý pôrod prispieval sumou 151 eur.

Pani Katarína Halašková má s manželom štyri deti. Najmladšia dcérka sa narodila neskôr, keď jej súrodenci boli už starší. “Po troch deťoch sme viac-menej všetky vecičky aj kočiarik už darovali. Pri štvrtom by sa nám naozaj zišla finančná pomoc od štátu,“ uviedla Katarína.

Po narodení dcéry dostala od štátu len 151 eur. Skupina poslancov z hnutia OĽANO prišla s návrhom, aby štvrté dieťa nebolo ukrátené a aby bol príspevok pri narodení v plnej výške, čo je aktuálne necelých 830 eur.

Príspevku sa venovali redaktorky RTVS Miriam Dobrotová a Iveta Vanková:

“Národná rada schválila príspevok pri narodení aj pre detičky ktoré sú zo štvrtého pôrodu. Plus je tam pozmeňujúci návrh, ktorý prešiel, aby sa to týkalo aj detičiek, ktoré zverili do náhradnej starostlivosti,“ spresnil Marek Ševčík (OĽANO), poslanec NR SR.

Zmenu podporilo 109 poslancov. Takzvaný pôrodný príspevok v plnej výške dostanú všetky rodičky, ktorým sa štvrté dieťa narodí po prvom máji.

Podpora nezaradených poslancov

Novelu zákona o príspevku pri narodení dieťaťa podporili aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho, aj keď k nej mali výhradu.

“Niečo za to chcieť, sme mali do toho systému dať, a tým pádom by sme jasne odkázali aj marginalizovanej skupine obyvateľstva, ktorí by z tohto chceli mať možno jednorazový dodatočný príjem, že ak o deti nebude postarané tak, ako má byť, tak príspevok nedostanú,“ vysvetlil Peter Pellegrini, poslanec NR SR, predseda strany Hlas-SD.

Rodičia o pôrodný príspevok nemusia žiadať. Dieťa automaticky dostane na prvých 60 dní zdravotnú poisťovňu matky. A na jej účet príde aj príspevok pri narodení dieťaťa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko