Na hlavný obsah

Problémy s prípojmi vlakov a autobusov či výpadky spojov bude riešiť nový úrad

Zastúpenie v Národnej dopravnej autorite by mali mať aj samosprávy.

Problémy s prípojmi vlakov a autobusov či výpadky spojov bude riešiť nový úrad
Ilustračná snímka diaľkového autobusu. Foto: RTVS

Problémy s prípojmi vlakov a autobusov či výpadky spojov bude riešiť nový úrad. Avizovalo to ministerstvo dopravy. Zastúpenie v nezávislej inštitúcii by mali mať aj samosprávy.

Vyškrtnutie zastávok rýchlikov či zrušenie osobných vlakov, ktorými ľudia jazdili do práce a do školy. Problémy nastali vlani po zverejnení zmien v grafikone. Cestujúci spisovali petície aj v Piešťanoch či na Liptove.

Problémy hlásia pravidelne všetky samosprávne kraje. Tie tvrdia, že k zmenám v grafikone dochádza bez ich zapojenia, pritom musia výpadky vlakov nahrádzať autobusmi. „My na to nemáme extra prostriedky,“ uviedol predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter.

„V ostatných dvoch rokoch bol definitívny grafikov poskytnutý v novembri, čo časovo znemožňuje vytvoriť nadväzný systém autobusovej dopravy,“ vysvetlila hovorkyňa Nitrianskeho samosprávneho kraja Henrieta Prokopová.

Národnej dopravnej autorite sa venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

Rezort priznáva, že systém potrebuje zmenu

Ministerstvo dopravy odmieta, že by zmeny v grafikone robilo na vlastnú päsť a kraje informovalo neskoro. Podľa nich však systém treba zmeniť. Navrhujú, aby verejnú dopravu koordinoval nezávislý úrad.

„Bude rozhodovať o tom, akým spôsobom sa zosúladia vlaky s autobusmi. Samosprávne kraje by mali mať rovné zastúpenie a dohoda by sa mala prijímať konsenzuálne,“ dodal Lunter.

„Takúto inštitúciu chceme zriadiť. Bolo to aj v programovom vyhlásení vlády. Naozaj to má byť o koordinácii vlakov a autobusov. Diskutujeme o tom, aby v tomto orgáne – Národnej dopravnej autorite – mali zastúpenie aj samosprávy,“ priblížil poverený minister dopravy Andrej Doležal.

Národnú dopravnú autoritu chce rezort zriadiť novým zákonom o verejnej doprave, ktorý je už v legislatívnom procese. Do platnosti by mal po schválení vstúpiť v júni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko