Na hlavný obsah

Proces v kauze Maják nádeje pokračoval výsluchom znalkyne

Verdikt by mohol byť známy v októbri.

Proces v kauze Maják nádeje pokračoval výsluchom znalkyne
Obžalovaný Pavol Rusko na súdnom pojednávaní v kauze Maják nádeje. Foto: TASR

Proces s exšéfom TV Markíza Pavlom Ruskom v kauze Maják nádeje pokračuje vo štvrtok (27. 4.) na Okresnom súde (OS) Bratislava I výsluchom znalkyne z odboru ekonómia a manažment. Obžalovaný Pavol Rusko čelí podozreniam zo spáchania pokračovacieho zločinu subvenčného podvodu. Vinu odmieta.

Ako niekdajší riaditeľ neziskovej organizácie Maják nádeje mal Pavol Rusko podľa obžaloby v roku 2015 použiť účelovo viazané finančné prostriedky na sociálnu pomoc vo výške 101-tisíc eur na financovanie muzikálu Rómeo a Júlia. Považuje to za lož.

Znalkyňa Dáša Koraušová vo štvrtok uviedla, že finančné prostriedky určené na sociálnu pomoc organizácia použila aj na iný účel. Na toto podľa nej organizácia nebola oprávnená.

Obžalovaný tvrdí, že nešlo o použitie viazaných finančných prostriedkov. Poukázal na časový nesúlad medzi uhradením nákladov na sociálnu pomoc a prijatím dotácií.

V polovici roka 2015 prevzal jej vedenie Pavol Rusko, ktorý bol riaditeľom a štatutárom organizácie. Tá je od leta 2016 zrušená.

Exriaditeľ TV Markíza a bývalý minister hospodárstva Pavol Rusko bol už skôr právoplatne odsúdený v kauze falšovania televíznych zmeniek na 19 rokov väzenia. Čelí aj obžalobe v kauze prípravy vraždy bývalej spoločníčky v televízii Sylvie Klaus-Volzovej.

Verdikt v októbri

Verdikt v kauze Maják nádeje, kde čelí obžalobe exšéf TV Markíza Pavol Rusko, by mohol byť známy v októbri. Povedal to predseda senátu Okresného súdu (OS) Bratislava I Michal Valent.

Hlavné pojednávanie pokračovalo vo štvrtok výsluchom znalkyne z odboru ekonómia a manažment. Po skončení výsluchu bolo odročené na 4. októbra.

Vypovedať by mala svedkyňa, čítať by sa mali aj listiny. „Je predpoklad, že by mohlo dôjsť k skončeniu veci,“ povedal Valent.

Nezisková organizácia Maják nádeje vznikla v roku 2002 ako spoločný projekt bratislavského Starého Mesta a Nadácie Markíza. Azylové centrum sídlilo v budove na Karpatskej ulici v Bratislave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko