Na hlavný obsah

Prokuratúra žiada 10 rokov pre Prataseviča, ktorého bieloruské úrady zadržali po vynútenom pristátí lietadla

Obžalovali aj ďalších dvoch redaktorov, ktorí sú v exile.

Prokuratúra žiada 10 rokov pre Prataseviča, ktorého bieloruské úrady zadržali po vynútenom pristátí lietadla
Bieloruská polícia zatýka novinára Ramana Prataseviča v Minsku. Foto: TASR/AP

Bieloruská prokuratúra požiadala súd, aby poslal bývalého šéfredaktora opozičného média Nexta Ramana Prataseviča na desať rokov do väzenia.

Pre ďalších obžalovaných v prípade – zakladateľa Nexty Scjapana Pucilu a bývalého redaktora telegramového kanála Jána Rudzika – žiada 20, respektíve 19 rokov v trestaneckej kolónii so zosilneným režimom. Informoval o tom v piatok (21. 4.) server Meduza s odvolaním sa na bieloruské médiá.

Súd so zakladateľmi a novinármi opozičného kanála, ktorý zohral v roku 2020 významnú úlohu v mobilizácii protestného hnutia proti bieloruskému režimu, začal tento rok v polovici februára.

Novinárov obžalovali z mnohých zločinov, okrem iného z podnecovania nenávisti a masových nepokojov, konšpirácie za účelom prevratu či zapojenia do extrémistickej činnosti.

V prítomnosti súdia iba Prataseviča, ktorý je od svojho zatknutia v roku 2021 v domácom väzení. Prokuratúra teraz podľa Meduzy požiadala, aby ho súd poslal do väzby.

Jeho kolegovia žijú v exile a súdia ich v neprítomnosti. Pratasevič podľa žalobkyne dodržal podmienky dohody o spolupráci, a preto pre neho žiada nižší trest, napísala agentúra AFP.

Incident s lietadlom

Bieloruské bezpečnostné zložky zadržali teraz 27-ročného opozičného novinára Prataseviča predvlani v máji spoločne s jeho vtedajšou ruskou partnerkou Sofijou Sapegaovou po tom, ako donútili v Minsku pristáť civilné lietadlo mieriace z Atén do Vilniusu.

Letecký incident a zadržanie dvojice odsúdili viaceré krajiny vrátane Spojených štátov a Európskej únie, ktoré potom rozšírili sankcie proti bieloruskému režimu. Sapegaovú odsúdili vlani v Bielorusku na šesťročné väzenie.

Spravodajský kanál Nexta podrobne informoval o rozsiahlych povolebných protestoch proti režimu dlhoročného autoritárskeho bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka v roku 2020.

Oficiálne výsledky hlasovania zabezpečili Lukašenkovi nové funkčné obdobie. Opozícia a západné krajiny však voľby považujú za sfalšované. Režim protesty tvrdo potlačil, Nextu označil za „teroristickú organizáciu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet