Na hlavný obsah

Protesty proti reforme súdnictva v Izraeli pokračujú: Do ulíc vyšlo vyše 450 000 ľudí

Polícia proti nim použila aj vodné delá.

Protesty proti reforme súdnictva v Izraeli pokračujú: Do ulíc vyšlo vyše 450 000 ľudí
Izraelská polícia používa vodné delo na rozohnanie demonštrantov. Foto: TASR/AP

Viac než 450 000 ľudí protestovalo v sobotu (1. 4.) večer v izraelských mestách proti kontroverznej reforme súdnictva. Na najväčšom proteste v Tel Avive sa zúčastnilo približne 170 000 demonštrantov, informovala agentúra DPA.

Vládou presadzované zmeny v súdnictve by vládnej koalícii udelili väčšie právomoci pri vymenúvaní sudcov či pri rušení rozhodnutí najvyššieho súdu, čo podľa kritikov ohrozuje samotné základy izraelskej demokracie.

Pre rozsiahle protesty a generálny štrajk premiér Benjamin Netanjahu začiatkom tohto týždňa oznámil odloženie reformy a vláda začala v utorok (28. 3.) rokovať s opozíciou o jej kompromisnej podobe.

Odporcovia reformy sa však obávajú, že zo strany Netanjahua ide len o zdržiavaciu taktiku. Na proteste v Tel Avive sa zúčastnil aj opozičný líder Jair Lapid, ktorý v súvislosti s odkladom reformy na Twitteri napísal: „Sme v strehu. Nebezpečenstvo nepominulo“.

Podľa denníka The Jerusalem Post sa v sobotu večer demonštrovalo na viac ako 150 miestach po celom Izraeli, pričom došlo k viacerým izolovaným prípadom fyzických konfrontácií medzi protestujúcimi a policajtmi.

Vodné delá a zadržanie 19 osôb

V Tel Avive, kde podľa organizátorov vyšlo do ulíc asi 175 000 ľudí, polícia nasadila voči demonštrantom aj vodné delo. Zadržaných tam bolo najmenej 19 osôb.

„Netanjahuov pokus o uspatie demonštrantov neuspel a uliciach zostaneme dovtedy, pokým nezaistíme to, že štát Izrael zostane demokraciou,“ uvádza sa vo vyhlásení organizátorov z hnutia odporu proti diktatúre. Podľa nich boli sobotňajšie protesty jednými z najväčších v dejinách Izraela.

Masové protesty proti Netanjahuom presadzovanej reforme súdnictva sa konajú v Izraeli už 13. týždeň. Jej odporcovia ju nenazývajú reformou ale justičným pučom, ktorý oslabí základné piliere izraelskej demokracie a posunie krajinu smerom k autoritárstvu.

Stúpenci navrhovaných zmien naopak deklarujú, že chcú len zabrániť nadmernému zasahovaniu Najvyššieho súdu do politických rozhodnutí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet