Na hlavný obsah

Proti komárom nasadili drony aj vrtuľník. V Bratislave sa začal boj s ich liahniskami

Na liahnisko vysypú granulát biologickej látky BTI.

Proti komárom nasadili drony aj vrtuľník. V Bratislave sa začal boj s ich liahniskami
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Bratislave sa začal boj proti komárom. Ekologickými postrekmi zničili prvé larvy vo Vajnoroch, v Petržalke, aj v Devínskej Novej Vsi. Hlavné mesto použilo aj vrtuľník.

Odborníci a dobrovoľníci od marca urobili proti komárom už viac ako 60 zásahov. Mesto vie proti komárom bojovať aj zo vzduchu. Využíva na to drony aj helikoptéru.

„Zasahuje sa v aluviu Moravy, kde máme vplyvom vyliatia rieky zaplnené liahniská na veľkom a nedostupnom území. Je nutné povolať vrtuľník, aby sa všetko stihlo v tých medziach, aby sa larvy nestihli ešte vyliahnuť,“ vysvetľuje koordinátor regulácie komárov hl. mesta Bratislavy Michal Stano.

Na liahnisko vysypú granulát biologickej látky BTI. Ten sa vo vode rozpustí a larvy zničí. Na menších plochách samospráva využíva aj ručné postreky.

„Máme čln, máme nejaké terénne vozidlá, máme štvorkolky a podobne, čím sa dostávame do terénu. Sú na to vyškolení ľudia v počte zhruba 10 až 12 ľudí. Vedia bezpečne aplikovať tieto materiály,“ hovorí vedúci Komunálneho podniku mesta Bratislavy Robert Molnár.

Boju s komármi sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Barbora Škulová:

V monitoringu liahnisk komárov okrem odborníkov pokračujú aj vyškolení dobrovoľníci.

„Máme pár nových, tí nám vykonávajú hlavne monitoring. Zisťujú, v ktorých liahniskách máme prítomné larvy komárov a v akom počte,“ priblížil Stano.

Mesto ani dobrovoľníci nemôžu zasahovať na súkromných pozemkoch, napríklad v záhradách. Pre ich majiteľov pripravilo tablety.

„Samozrejme súčasťou je aj príbalový leták a presný popis ako to používať. Jedna tableta stačí na 50 litrov takže má to zmysel, ak majiteľ záhrady má veľký sud,“ uviedla hovorkyňa hlavného mesta SR Bratislavy Dagmar Schmucková.

BTI tablety bude mesto rozdávať ľuďom zadarmo. V najbližších dňoch si ich budú môcť prevziať na Magistráte hlavného mesta alebo na miestnych úradoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny