Na hlavný obsah

Pre elektromobily vyrobia batérie šité na mieru. Prvá slovenská baterkáreň sa pripravuje na spustenie

Závod zamestnáva viac ako stovku ľudí a vyberá ďalších.

Pre elektromobily vyrobia batérie šité na mieru. Prvá slovenská baterkáreň sa pripravuje na spustenie
Výroba bateriek do elektromobilov. Foto: RTVS

Prvá slovenská baterkáreň vo Voderadoch finišuje s prípravou na spustenie výroby. Výrobná linka, ktorú priviezli z Číny, bude ročne produkovať desaťtisíce batérii šitých na mieru elektromobilov. Závod zamestnáva viac ako stovku ľudí a vyberá ďalších.

Závod vo Voderadoch vyrobí pre elektromobily za rok zhruba 70-tisíc batérií. Výroba každej z nich trvá sedem až 15 dní. „V jednom aute ich je 400 až 450 kusov, znova to záleží od typu automobilu,“ povedal projektový manažér spoločnosti InoBat Filip Juráš.

Výrobe bateriek do elektromobilov sa v Správach RTVS o 16.00 h venoval redaktor Miroslav Lyko:

Vo Voderadoch budú vyrábať batérie aj do osemmiestnych lietadiel. Ročne dokážu vyprodukovať 50-tisíc kusov. „Do jedného malého lietadla ich ide 2 500,“ spresnil Juráš.

„Snažíme sa vyrobiť baterky na prianie zákazníka. Teda vlastne vyvíjame baterky pre auto a nie auto pre baterku,“ uviedol projektový manažér spoločnosti Stanislav Pecko. Stačí, keď výrobca áut zadá parametre, a vo Voderadoch mu takú batériu vyrobia.

Baterkáreň teraz zamestnáva 150 ľudí dvadsiatich národností. Výrobnú linku spustí v júli.

„Ak napríklad chceme na Slovensku zachovať pracovné miesta, ktoré nutne ubudnú prechodom na elektromobily, práve batérie sú potenciálnym sektorom, kde sa pracovné miesta určite budú vytvárať,“ dodal riaditeľ Slovenskej asociácie pre elektromobilitu Patrik Križanský.

Súčasťou závodu budú aj výskumné laboratórium na experimentálnu výrobu a testovanie batériových článkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika