Na hlavný obsah

Putin navštívil okupované oblasti na juhu Ukrajiny prvýkrát od ich anexie

Vypočul si hlásenia od vojenských veliteľov.

Putin navštívil okupované oblasti na juhu Ukrajiny prvýkrát od ich anexie
Na videosnímke ruský prezident Vladimir Putin vystupuje z vrtuľníka. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil vojenské ústredia ruskej armády v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Oznámil to v utorok (18. 4.) Kremeľ. Informovali o tom agentúry AP a denník The Guardian. Ide o prvú návštevu Putina v oblastiach okupovaných ruskou armádou od ich anexie.

Šéf Kremľa si na stretnutí vojenského veliteľstva vypočul hlásenia od veliteľov vzdušných síl a armádnej skupiny Dneper, ďalší vysokopostavení príslušníci armády ho oboznámili so situáciou v Chersonskej a Záporožskej oblasti.

Následne sa ruský prezident presunul vrtuľníkom do ústredia ruskej armády v Luhanskej oblasti na východe Ukrajine.

„Je pre mňa dôležité vypočuť si váš názor o situácii a vymeniť si informácie,“ cituje Putina agentúra AFP. Vojakom zaželal príjemné Veľkonočné sviatky, ktoré pravoslávni kresťania slávili v uplynulý víkend.

Kremeľ zverejnil aj video, ktoré zachytáva ako Putin navštevuje veliteľské posty a počúva hlásenia od členov vojenského veliteľstva. Pravosť nahrávok nebolo možné nezávisle overiť, upozorňuje AP.

Rusko anektovalo Chersonskú, Luhanskú, Záporožskú a Doneckú oblasť vlani v septembri po sporným referendách. Väčšina krajín tento krok odsúdila ako nezákonnú anexiu v rozpore s medzinárodným právom.

Putinovej návšteve okupovaných častí Ukrajiny sa venovala aj RTVS v Správach o 12.00 h:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet