Na hlavný obsah

Putin sa chorobne bojí o svoj život, nepoužíva mobil ani internet. Bývalý člen jeho ochranky prehovoril

Z Ruska utiekol pre odpor k vojne na Ukrajine.

Putin sa chorobne bojí o svoj život, nepoužíva mobil ani internet. Bývalý člen jeho ochranky prehovoril
Na snímke Gleb Karakulov. Foto: TASR/AP

Na verejnosť sa dostala výpoveď bývalého člena ochranky ruského prezidenta Vladimira Putina – Gleba Karakulova. Vyplýva z nej, že ruský prezident nepoužíva mobilný telefón, internet a až chorobne sa obáva o svoj život. Podľa neho je šéf Kremľa vojnový zločinec, čo je aj jeden z dôvodov prečo ušiel z Ruska a poskytol rozhovor médiám.

Podľa expertov aj médií ide o jednu z najdôležitejších výpovedí, odkedy Rusko rozpútalo na Ukrajine vojnu. Bývalý člen Putinovej ochranky a príslušník elitnej Federálnej ochrannej služby (FSO) Gleb Karakulov, sa rozprával s londýnskou mimovládnou organizáciou kritika Kremľa a niekdajšieho oligarchu Michaila Chodorkovského Dossier Center.

Poskytol im šesťhodinový rozhovor o detailoch svojho života za ostatných deväť rokov. Presnejšie obdobia, keď pracoval pre Putina.

Téme sa v relácii Rádiožurnál venovala redaktorka RTVS Kristína Chrenková:

Tvrdí, že prezident posledných niekoľko rokov žije vo svojich rezidenciách, ktoré média veľmi výstižne nazývajú aj bunkre. Podľa neho sa patologicky obáva o svoj život, a preto sa obkolesil nepreniknuteľnou bariérou karantény a nedostatku informácií z internetu.

Dnes 35-ročný Gleb Karakulov zodpovedal za bezpečnosť pri komunikácii. Tvrdí, že morálny odpor k ruskej invázii a jeho strach zo smrti na Ukrajine, kde zomreli už aj jeho kolegovia, ho prinútili prehovoriť.

“Považujem tohto človeka za vojnového zločinca. Napriek tomu, že sám som sa nezúčastňoval na vojnových operáciách, vypĺňať jeho príkazy alebo vôbec byť v jeho službách, už nemôžem. Nedovoľuje mi to svedomie,” povedal.

Výpoveď je nezvyčajná

Dossier Center rozhovor zdieľala s niekoľkými médiámi vrátane agentúry AP. Tá jeho identitu overila a potvrdila s ďalšími nezávislými zdrojmi. Podľa AP ide o jedného z mála ľudí blízkych Vladimirovi Putinovi, ktorý sa rozhodol prehovoriť nahlas, hoci jemu samému aj jeho rodine hrozí veľké riziko.

Katya Hakim z Dossier Centra agentúre povedala, že ide o veľmi nezvyčajný prípad, keď človek v takejto pozícií prehovorí otvorene pred médiami.

Podobne to vidí aj komentátor Českého rozhlasu Ondřej Soukup. „Zaujímavé je teda, že Karakulov hovorí, že Putin vlastne nemá nejaké zásadné zdravotné problémy, no strach o život tam rozhodne je,“ dodal.

Kremeľ na žiadosť o reakciu nereagoval, no podľa úradov je Gleb Karakulov vo verejnej databáze podozrivých z trestnej činnosti. Oficiálne to je pre dezerciu v čase mobilizácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál