Na hlavný obsah

Putinova banka zrejme Slovensko pripraví o milióny eur

Peniaze malo vložené v Medzinárodnej investičnej banke, ktorú ovláda Kremeľ.

Putinova banka zrejme Slovensko pripraví o milióny eur
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: RTVS

Slovensko môže prísť o 24 miliónov eur. Tieto peniaze malo vložené v Medzinárodnej investičnej banke, ktorú ovláda Kremeľ. Vláda sa síce dohodla na splátkovom kalendári. Reportéri z Investigatívneho Centra Jána Kuciaka však upozorňujú, že vedenie banky nemá záujem peniaze vrátiť.

Uniknuté interné dokumenty z banky ukazujú, že jej vedenie nemá záujem vrátiť Slovensku vložený kapitál. A to napriek tomu, že slovenská vláda sa s ruskou stranou dohodla na splátkach.

„Ale budú nám ich vyplácať postupne počas 15 rokov, a aj to až po päťročnom odklade. A je veľmi otázne, či tu po piatich rokoch vôbec ešte nejaká banka, ktorá by nám mohla vracať peniaze, bude,“ uviedol reportér Investigatívneho centra Jána Kuciaka Tomáš Madleňák.

Ministerstvo financií argumentuje, že v okamihu, keď sa na protest proti invázii rozhodlo z banky odísť, bolo otázne či nejaké peniaze získame naspäť. Preto si vybralo možnosť dohodnúť sa s protistranou na splátkovom kalendári.

Téme sa v Správach RTVS venoval redaktor Vladimír Amrich:

„Takže sme zvažovali medzi možnosťami, že odpíšeme celý kapitál alebo získame z neho aspoň niečo. Dohodou s bankou vieme z toho kapitálu získať pomerne veľkú časť,“ vysvetlil generálny riaditeľ sekcie medzinárodných vzťahov na ministerstve financií Martin Polónyi.

„Tie argumenty úradníkov ministerstva financií sa pritom až zaujímavo podobajú argumentom, ktoré vidíme v internej komunikácii Medzinárodnej investičnej banky,“ tvrdí Madleňák.

Trójsky kôň Vladimira Putina

Investigatívci banku označujú za Putinovho trójskeho koňa v strednej Európe. Pochybnosti o jej aktivitách malo aj vedenie rezortu financií.

„Už v roku 2020 som mal vážne pochybnosti o tom, či členstvo Slovenska v tejto banke je efektívne a ekonomicky výhodné. Mal som aj druhú pochybnosť, a tá spočívala v tom, že som si nebol istý, či aktivity tejto banky na území stredoeurópskeho regiónu sú číro ekonomického charakteru,“ vysvetlil štátny tajomník rezortu financií Ľuboš Jančík.

„Ruská federácia alebo banka žiadala pre svojich pracovníkov pomerne široké diplomatické krytie. Podobné tomu, aké majú napríklad pracovníci veľvyslanectiev. A ako vieme, Ruská federácia využíva toto diplomatické krytie aj na veľvyslanectvách na to, aby nasadzovala do krajín Európskej únie svojich špiónov,“ vysvetlil Madleňák.

Medzinárodná investičná banka je nástupkyňou banky Rady vzájomnej hospodárskej pomoci, ktorá vznikla začiatkom 70. rokov minulého storočia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika