Na hlavný obsah

Rakúsko predĺži kontroly na hraniciach s Maďarskom a Slovinskom

Kontroly mali pôvodne skončiť 11. mája.

Rakúsko predĺži kontroly na hraniciach s Maďarskom a Slovinskom
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rakúsko predĺži kontroly na hraniciach s Maďarskom a Slovinskom o ďalších šesť mesiacov. Podľa agentúry APA to v utorok (11. 4.) uviedol rakúsky minister vnútra Gerhard Karner. Podľa neho je tento krok potrebný v záujme obmedzenia migrácie. Kontroly mali pôvodne skončiť 11. mája.

„V týchto dňoch budeme informovať (Európsku) komisiu, že budeme musieť tieto hraničné kontroly predĺžiť. Musíme naďalej dôsledne šliapať na azylovú brzdu a zabrániť zneužívaniu azylu,“ povedal Karner stanici Ö1.

Pokračovanie kontrol na vnútorných hraniciach schengenského priestoru je podľa neho nutné pre boj proti nelegálnej migrácii. V predchádzajúcom roku čelilo Rakúsko „neuveriteľne silnému migračnému tlaku“, povedal minister

Súčasný pokles počtu žiadostí o azyl v Rakúsku pripísal minister práve hraničným kontrolám. Vo februári tohto roku podali 2 600 žiadostí o azyl, zatiaľ čo ešte v novembri 2022 to bolo 12-tisíc, pripomenul Karner.

Rakúsko vo februári zrušilo hraničné kontroly so Slovenskom, ktoré zaviedlo kvôli nárastu nelegálnej migrácie na konci vlaňajšieho septembra. V tom istom čase zrušilo kontroly na slovenskej hranici tiež Česko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet