Na hlavný obsah

Rast zbrojenia vo svete pokračuje. Tieto európske krajiny mali vlani najvyššie vojenské výdavky

Európa minula viac ako v roku 1989, keď skončila studená vojna.

Rast zbrojenia vo svete pokračuje. Tieto európske krajiny mali vlani najvyššie vojenské výdavky
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Vojenské výdavky vo svete vlani stúpli po očistení o infláciu o 3,7 percenta na 2,24 bilióna dolárov (2 bil. eur), rastú už ôsmy rok po sebe. Výdavky v Európe zaznamenali najprudší medziročný nárast za posledných najmenej 30 rokov. Najmä pre vojnu na Ukrajine stúpli vlani o 13 percent.

Viac ako polovica výdavkov, 56 percent, pripadá na tri krajiny – Spojené štáty, Čínu a Rusko. Vo svojej najnovšej správe o tom v pondelok informoval Štokholmský medzinárodný ústav pre výskum mieru (SIPRI).

Krajiny západnej a strednej Európy vlani minuli za zbrojenie 345 miliárd dolárov (314 mld. eur) a prvýkrát tak minuli viac ako v roku 1989, keď sa skončila studená vojna, píše SIPRI. Ruská invázia na Ukrajinu mala priamy vplyv na rozhodnutie navýšiť tieto výdavky.

Z rovnakého dôvodu možno ich rast očakávať aj tento rok, dodal analytik švédskeho inštitútu. O viac ako tretinu svoje výdavky na zbrojenie navýšilo Fínsko, o zhruba desatinu tiež Švédsko a Poľsko.

Ukrajina vlani na armádu vydala 44 miliárd dolárov (40 mld. eur), viac ako šesťnásobok výdavkov z roku 2021. Vojenské výdavky vlani na Ukrajine predstavovali 34 percent hrubého domáceho produktu.

Rusko, USA a Čína

Rusko vlani na armádu a zbrane poslalo ani 86,4 miliardy dolárov (79 mld. eur), čo predstavovalo asi 4,1 percenta tamojšieho domáceho produktu. Moskva na obranu štátu, ktorá je najväčšou položkou ruských vojenských výdavkov, vlani vydala o tretinu viac prostriedkov, ako zamýšľala podľa pôvodných rozpočtov, píše SIPRI s odvolaním sa na oficiálne ruské údaje.

„Rozdiel medzi rozpočtovými plánmi Ruska a jeho skutočnými vojenskými výdavkami v roku 2022 naznačuje, že invázia na Ukrajinu stála Rusko oveľa viac, ako predpokladalo,“ uviedla Lucia Béraudová-sudreauová, riaditeľka programu SIPRI pre vojenské výdavky a zbrojársku výrobu.

USA zostávajú napriek vysokej inflácii zďaleka najväčším svetovým vojenským investorom. Výdavky vo výške 877 miliárd dolárov (799 ml.d eur) predstavujú 39 percent všetkých svetových prostriedkov na vojenské účely. Sú trikrát vyššie ako výdavky Číny, ktorá je na druhom mieste.

„Nárast vojenských výdavkov USA v roku 2022 z veľkej časti spôsobila bezprecedentná výška finančnej vojenskej pomoci, ktorú poskytli Ukrajine,“ uviedol Nan Tian, vedúci výskumný pracovník SIPRI.

„Vzhľadom na rozsah výdavkov USA má aj nepatrné zvýšenie v percentuálnom vyjadrení významný dosah na výšku globálnych vojenských výdavkov,“ dodal Tian.

USA poslali Ukrajine na obranu pred ruskou agresiou takmer 20 miliárd dolárov (18 mld. eur). To je najvyššia suma poskytnutá ktoroukoľvek krajinou jedinému príjemcovi od konca studenej vojny. Napriek tomu táto suma predstavuje iba 2,3 percenta vlaňajších amerických vojenských výdavkov, upozorňuje SIPRI.

Na štvrtom mieste podľa výšky vojenských výdavkov je India s medziročným nárastom o šesť percent. Na piatej priečke je Saudská Arábia s nárastom o 16 percent.

Najvyššie výdavky, 68,5 miliardy dolárov (62,4 mld.eur), v strednej a západnej Európe malo vlani Spojené kráľovstvo. Pričom viac ako 3,5 percenta z tejto sumy putovalo na pomoc Ukrajine. Vojenské výdavky naopak klesali v Turecku alebo Nigérii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet