Na hlavný obsah

Rastúce ceny potravín by mohli vyriešiť potravinové šeky alebo karty, tvrdí Vetrák

Smer-SD inicioval mimoriadnu schôdzu k cenám potravín.

Poslanci Milan Vetrák (OĽANO) a Marián Kéry (Smer-SD) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.
Poslanci Milan Vetrák (OĽANO) a Marián Kéry (Smer-SD) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.Foto: RTVS

Najlepším riešením pre boj s vysokými cenami potravín je podľa predsedu ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR Milana Vetráka (OĽANO) adresná pomoc vo forme potravinových šekov alebo kariet pre rodiny s nízkymi príjmami. Povedal to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Priblížil, že by mohlo ísť o jednorazovú alebo aj opakovanú pomoc. Všetky iné spôsoby pomoci majú podľa neho nedostatky, ale je ochotný sa o nich baviť.

Opozičný Smer-SD chce zvolať mimoriadnu schôdzu NR SR, kde sa majú poslanci zaoberať vysokými cenami potravín. Poslanec Marián Kéry (Smer-SD) v diskusnej relácii vláde vyčítal, že neprichádza s opatreniami, ktoré by túto situáciu riešili.

Medzi opatreniami, ktoré Smer navrhuje a ktorými sa má parlament zaoberať, je aj návrh na odpustenie odvodov za zamestnancov pre prvovýrobcov, čím by zamestnávatelia podľa strany ušetrili zhruba 25 percent nákladov na zamestnancov.

Vetrák povedal, že o prípadnej podpore predkladaných návrhov Smeru bude poslanecký klub OĽANO rokovať. Stretnúť sa chcú aj s vedením ministerstva pôdohospodárstva. „Predpokladám, že Smer to primárne znova robí len ako účelovú propagandu,“ myslí si.

Zahranično-politické smerovanie

Poslanec Kéry opäť zdôraznil, že ak by Smer-SD bol po septembrových parlamentných voľbách súčasťou vládnej koalície, tak by sa zasadil za stopnutie dodávok zbraní na Ukrajinu. Takisto je strana aj proti vstupu nášho východného suseda do Severoatlantickej aliancie. So vstupom Ukrajiny do Európskej únie však nemajú žiadny problém.

„Nikdy sme nepovedali, že sme proti tomu, aby mohla Ukrajina vstúpiť do Európskej únie. Ale povedal som, že časy, keď sa prijímali štáty do EÚ z politických dôvodov, sú dávno za nami. Dnes musíte splniť prísne kritériá,“ poznamenal. Podľa neho krajina nie je schopná splniť tieto kritéria najbližších 10 až 15 rokov.

Zároveň uviedol, že Smer nikdy nespochybňoval členstvo Slovenska v NATO a EÚ. „Konzistentne tvrdíme, že nič lepšie sa Slovensku nemohlo stať, ako že je členom Európskej únie,“ dodal.

Vetrák povedal, že OĽANO jasne stojí za medzinárodnými záväzkami, ktoré Slovensku vyplývajú z členstva v EÚ a NATO. Pomoc Ukrajine je podľa neho národno-bezpečnostným záujmom SR.

Diskusnú reláciu sledoval aj redaktor RTVS Ivan Tománek:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika