Na hlavný obsah

Rázsochy sa nestihnú postaviť. Tvrdia to poslanci aj projektoví manažéri nemocníc

Eduard Heger pochybnosti odmieta.

Rázsochy sa nestihnú postaviť. Tvrdia to poslanci aj projektoví manažéri nemocníc
Na snímke skelet bratislavskej nemocnice Rázsochy. Foto: RTVS

Rázsochy sa nestihnú postaviť. Nielen preto, že príprava projektu mešká. Tvrdia to poslanci či projektoví manažéri nemocníc. Poverený premiér Eduard Heger pochybnosti odmieta. Trvá na tom, že nová nemocnica bude.

Poverený premiér, minister zdravotníctva aj financií Eduard Heger na zdravotníckom parlamentnom výbore vysvetľoval, ako chce stihnúť postaviť bratislavskú nemocnicu Rázsochy. „Z informácií, ktoré máme, vidíme, že sa dá, aby sme do konca roka 2024 vyobstarali dodávateľa a podpísali zmluvu,“ uviedol Heger.

„Rokujeme s Európskou komisiou o tom, aby sme posunuli míľniky. Neformálne máme vyrokované, že toto by sa malo podariť,“ uviedla generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy na Úrade vlády SR Lívia Vašáková.

Zdravotnícky výbor mapovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

Analytici ani opozícia premiérovi neveria

Niektorí analytici, ale aj opozícia, premiérovým slovám neveria. „Dozvedeli sme sa, že neexistuje medicínsky plán, že nie je jasné, či to bude 600 alebo 800 lôžok. Nikto príčetný a pri zmysloch nemôže mať pocit, že sa to dá stihnúť,“ uviedla poslankyňa Národnej rady SR a členka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS).

„Moja obava je, aby sa znova nepostavil nejaký skelet, ktorý tam potom ďalších 20 rokov bude stáť,“ povedala poslankyňa Národnej rady SR Zuzana Šebová (Sme rodina).

„Spoločnosť Svet zdravia postavila dve nemocnice. Michalovce sme stavali sedem rokov, Bory päť rokov príprava, štyri roky stavebná časť bez verejného obstarávania. Môj osobný názor je, že sa to nestíha,“ uviedla projektová manažérka spoločnosti Svet zdravia Miriama Letovanec.

Opozícia upozorňuje, že môžeme prísť o 281 miliónov eur z plánu obnovy. Navrhuje, aby sa peniaze radšej rozdelili medzi ostatné nemocnice. Poverená vláda im už presunula vyše 20 miliónov zo záchraniek.

„V tomto momente robíme všetko preto, aby to nenastalo, lebo Rázsochy sú priorita číslo jeden,“ dodal Heger. Zdravotnícky výbor bude o výstavbe novej nemocnice rokovať opäť o dva týždne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko