Na hlavný obsah

Reforma francúzskeho dôchodkového systému vstúpila do platnosti

Proti reforme Francúzi masovo protestovali.

Reforma francúzskeho dôchodkového systému vstúpila do platnosti
Ilustračná snímka z protestov v Paríži. Foto: TASR/AP

Reformu francúzskeho dôchodkového systému, proti ktorej obyvatelia krajiny mesiace masovo protestovali, zverejnili v zbierke zákonov a vstúpila do platnosti. Informuje o tom v agentúra AFP. Nepopulárna norma, ktorú odmieta väčšina Francúzov, predovšetkým zvyšuje dôchodkový vek zo 62 na 64 rokov. Proti reforme sa v piatok (14. 4.) večer znovu protestovalo, aj keď vo výrazne menšom meradle ako predtým.

V piatok dala zákonu zelenú francúzska Ústavná rada – obdoba Ústavného súdu – keď ho v základných bodoch potvrdila a konštatovala, že kroky vlády sú v súlade s ústavou.

Dôchodková reforma je jednou z vlajkových lodí druhého funkčného obdobia prezidenta Emmanuela Macrona, ale jej návrh vyvolal vo Francúzsku v posledných mesiacoch vlnu mohutných protestov. Proti reforme mobilizovali opozícia a odbory, ktoré chcú ďalšiu veľkú demonštráciu usporiadať 1. mája.

Časť verejnosti znovu vyšla do ulíc už v piatok. Proti demonštrantom v Lyone polícia použila slzotvorný plyn, v Nantes zase vodnými delami rozháňala protestujúcich, ktorí sa chceli dostať k radnici. V Paríži, kde polícia zatkla 112 ľudí, niektorí demonštranti zapaľovali popolnice a v Rennes podpálili aj vstup do policajnej stanice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet