Na hlavný obsah

Rekonštrukciu letiska Sliač začínajú oneskorene. Do príletu stíhačiek F-16 ju zrejme nedokončia

Vojenská základňa prejde rozsiahlou modernizáciou za približne 100 miliónov eur.

Rekonštrukciu letiska Sliač začínajú oneskorene. Do príletu stíhačiek F-16 ju zrejme nedokončia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ministerstvo obrany pripravuje letisko Sliač na prílet stíhačiek F-16 zo Spojených štátov. Vojenská základňa prejde rozsiahlou modernizáciou za približne 100 miliónov eur. Do príletu nových stíhačiek sa zrejme všetko nestihne zrekonštruovať.

Pre nové stíhačky F-16, ktoré nám dodajú Spojené štáty americké, treba na leteckej základni Sliač prispôsobiť infraštruktúru. Tá, ktorú používali pri migoch, je zastaraná.

„Na opravy a prevádzku takýchto strojov potrebujete aj ďalšie manipulačné zariadenia, pomocné zariadenia a na to všetko musíte opraviť infraštruktúru. Najmä v situácii, keď infraštruktúru na Sliači dlho nerenovovali,“ vyhlásil generál vo výslužbe Pavel Macko.

Rekonštrukcii letiska Sliač sa v reportáži venoval redaktor RTVS Andrej Bálint:

Vedenie rezortu obrany priznáva, že viaceré projekty meškajú. Aj z toho dôvodu, že tie za viac ako 5 miliónov eur najskôr musela odsúhlasiť vláda. Aktuálne dala zelenú obstaraniu stavby metrologického zabezpečenia pre F-16 za takmer 7 miliónov eur.

„Na tieto lietadlá potrebujeme veľké množstvo kontrolných zariadení: meracích, kalibrovacích. Je to mimoriadne dôležitý projekt, bez ktorého sa takéto stroje nedajú dlhodobo prevádzkovať,“ upozornil generál Macko.

„Sliač bude po prestavbe spĺňať všetky podmienky z hľadiska operačného, aj z hľadiska geografického, pretože je v strede Slovenska a z hľadiska použitia stíhačiek je najvhodnejší,“ uviedol štátny tajomník ministerstva obrany Marián Majer.

Stíhačky dodajú s oneskorením

Američania nám stíhačky dodajú s oneskorením. Rezort obrany ešte bude musieť rozšíriť rolovacie dráhy, či vybudovať sklad munície. Ubezpečuje, že kľúčové projekty stihne do ich príletu zrealizovať.

„Pokiaľ by tie stíhačky nemeškali, už by sme ich mali na našom území a my sme ešte nezačali opravovať,“ zdôraznil generál Macko.

„Či už Sliač kompletne dokončia, alebo nie, to z tohto pohľadu nie je až také podstatné. Podstatné je, aby mohli stíhačky na Slovensku v adekvátnom čase budúci rok lietať,“ zhrnul Majer.

Vzdušný priestor Slovenska budú chrániť české, poľské a maďarské stíhačky do konca roka. Ako bude zabezpečená ochrana slovenského neba po skončení tejto dohody a do času, kým k nám priletia F-16ky, zatiaľ jasné nie je.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko