Na hlavný obsah

Rezort kultúry vybral 24 kultúrnych pamiatok, ktoré chce opraviť. Použije na to peniaze z eurofondov

Medzi objektami je Dom Majstra Pavla v Levoči či Spišský hrad.

Rezort kultúry vybral 24 kultúrnych pamiatok, ktoré chce opraviť. Použije na to peniaze z eurofondov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ministerstvo kultúry vybralo 24 národných kultúrnych pamiatok, ktoré chce prioritne opraviť. Na obnovu použije peniaze z eurofondov. Na zozname je aj požiarom poškodená Galéria Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici. Návrh rezortu kultúry za viac ako 200 miliónov eur podporila vláda.

Medzi objektami, ktoré čakajú na rýchlu obnovu, sú napríklad Dom Majstra Pavla v Levoči, Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku, Kaštieľ Betliar či Spišský hrad.

„Bude to veľký krok dopredu pre kultúrnu infraštruktúru. Ide o ukončenie obnov alebo o komplexnú obnovu objektov, ktoré na tú generálnu rekonštrukciu ešte len čakajú.,“ uviedol generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva rezortu kultúry Radoslav Ragač.

Výber pamiatok, ktoré potrebujú rýchle znovuzrodenie bol jednoznačný. Experti dlhodobo skúmali ich stavebno-technický stav aj nevyhnutnosť obnovy.

„Vyberali sa práve tí najvhodnejší kandidáti aj z pohľadu časového rámcu pripravenosti. Aby to bolo regionálne vyvážené, aby to malo dosah aj na zvyšovanie návštevnosti,“ dodal Ragač.

Téme sa v Správach RTVS venovala redaktorka Andrea Šuvadová:

Nevyhnutná investícia

Na zozname pamiatok, ktoré potrebujú nevyhnutnú investíciu, je 14 objektov, ktoré patria pod Slovenské národné múzeum. Renováciou nechce obmedziť návštevníkov a priebeh prác rozdelilo na etapy.

Na obnovu pamiatok vo vlastníctve štátu chce rezort použiť financie z eurofondov v rámci programového obdobia 2021 až 2027.

Mnohé z pamiatok sú doslova v narušenom až v dezolátnom stave. „Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku je už zavretá pre verejnosť istý čas pre havarijný stav. Jedna z tých pamiatok, ktorá potrebuje urgentne generálnu opravu je Zvolenský zámok. V prevádzke je už 60 rokov,“ uviedol Ragač.

Súčasťou pamiatok, ktoré čakajú na investície z eurofondov, sú aj objekty v správe iných ministerstiev. Medzi nimi aj požiarom poškodená Galéria Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko