Na hlavný obsah

Rezort obrany nebráni NAKA vo vyšetrovaní Vojenského spravodajstva, tvrdí Naď

Chce vedieť, čo sa dialo pod vedením exšéfa VS Jána Balciara.

Rezort obrany nebráni NAKA vo vyšetrovaní Vojenského spravodajstva, tvrdí Naď
Poverený minister obrany Jaroslav Naď. Foto: TASR

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď odmieta, že by jeho rezort bránil Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) vo vyšetrovaní Vojenského spravodajstva (VS). Žiadne problémy neeviduje.

Deklaroval, že je prvý, kto chce, aby sa vyšetrovalo, čo sa dialo vo VS za vedenia exšéfa Jána Balciara. Uviedol to po stredajšom (5. 4.) rokovaní vlády v súvislosti s vyjadreniami policajného prezidenta Štefana Hamrana.

Minulý piatok (31. 3.) dostal Naď podľa svojich slov z NAKA žiadosť o zbavenie mlčanlivosti niektorých príslušníkov VS. Avizoval, že jej vyhovie. Rovnako ho požiadali, aby potvrdil platnosť a autentickosť utajovaných skutočností, ktoré NAKA zaistila pri domových prehliadkach.

„V prípade, že tam budú veci, ktoré už nepodliehajú utajeniu, bude to odtajnené. V prípade, že tam sú veci, ktoré podliehajú, zostane to utajené. To však neznamená, že s tým polícia nemôže robiť. Polícia štandardne robí s utajovanými vecami. Akákoľvek debata, že by niekto zo strany VS, ministerstva obrany alebo Národného bezpečnostného úradu zabraňoval vyšetrovaniu, to považujem za nie relevantné argumenty,“ vyhlásil Naď.

Nehospodárne nakladanie s majetkom

Niektoré vyjadrenia policajného prezidenta sa podľa neho nezakladajú na pravde. Odmieta, že by bránil kontrole Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Tvrdí, že sám ju zavolal a VS ako jediná bezpečnostná spravodajská zložka kontrolou prešla.

Možnosť kontrolovať VS podľa svojich slov dal aj do zákona. „Aj na základe kontroly NKÚ sa ukazuje, že mohlo prísť k spáchaniu trestného činu,“ dodal.

Hamran v utorok (4. 4.) informoval o vyšetrovaní NAKA v súvislosti s nehospodárnym nakladaním s majetkom vo VS. Týka sa obdobia rokov 2015 až 2020. Podľa odhadov mala škoda presiahnuť 22 miliónov eur.

Dodal, že vyšetrovanie sa vedie aj na základe podnetov z NKÚ, ktorý nedokončil kontrolu pre marenie zo strany niektorých príslušníkov VS. NAKA podľa Hamrana „narazila“ aj na NBÚ, ktorý vyšetrovateľom vyčíta porušenie zákona o ochrane utajovaných skutočností.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala aj redaktorka Katarína Wildová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko