Na hlavný obsah

Rezort spravodlivosti kritizuje hodnotenie okresných sudcov z dielne Transparency International

Závery považuje za nekorektné či znevažujúce prácu sudcov.

Rezort spravodlivosti kritizuje hodnotenie okresných sudcov z dielne Transparency International
Na snímke súdna sieň. Foto: SITA/Najvyšší súd SR

Hodnotenie okresných sudcov z dielne Transparency International Slovensko čelí kritike rezortu spravodlivosti. Ministerstvo hovorí o metodických pochybeniach a opiera sa pritom aj o výhrady dotknutých sudcov.

Mimovládna organizácia sa pripomienkam nebráni, no za svojou prácou, ktorá ukazuje, že súdne konania sa u nás zrýchlili, si stojí.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Miková:

Ide o v poradí tretie takéto hodnotenie. Pozerá na kvalitu, efektivitu a produktivitu. Ján Ivančík z Transparency International Slovensko vysvetľuje, že analýza má, samozrejme, svoje limity. Cieľom je informovať bežného občana o tom, aké rýchle a kvalitné konanie môže očakávať, keď sa jeho spis dostane na stôl konkrétneho sudcu.

„Naša analýza je kvantitatívna, vychádza z dát, ktoré sa zverejňujú v štatistických výkazoch sudcov. Nedokáže zachytiť niektoré nuansy, ako sú niektoré špecifiká súdov alebo náročnosť prípadov,“ vysvetlil Ivančík.

Rezort hodnotenie považuje za nekorektné

To sa však nepozdáva rezortu spravodlivosti. Závery hodnotenia považuje za nekorektné či dokonca znevažujúce prácu niektorých sudcov.

„Samotný zámer pracovať so zverejnenými údajmi rezort, samozrejme, víta. Avšak považujeme za nekorektné a metodologicky chybné, aby sa zostavovali rozličné rebríčky sudcov len na základe mechanického preklápania zozbieraných údajov bez ich hlbšieho vyhodnotenia,“ uviedla hovorkyňa rezortu spravodlivosti Monika Klobušická.

Rezort sa odvoláva aj na sťažnosti sudcov a ich združení. Ivančík podotýka, že ohlasy sú aj pozitívne. Dodáva, že na kritiku reagujú a sú otvorení diskutovať.

Hovorili aj so zástupkyňou hodnotiacich komisií sudcov a iniciatívou Za otvorenú justíciu. Tá činnosť mimovládky podporuje, no hodnotenie odporúča upraviť. Treba sa však podľa nej zamerať aj na podklady, z ktorých analýza čerpá.

„Chceme signalizovať tieto skutočnosti aj ministrovi spravodlivosti, aby urobil audit, ako vykazujú súdy rovnaké výsledky práce u sudcov na každom súde, a dopracovala sa súdna štatistika aj o údaje, ktoré sú podstatné pre hodnotenie ich práce,“ uviedla hovorkyňa Za otvorenú justíciu Katarína Javorčíková.

Podľa exšéfky rezortu spravodlivosti Márie Kolíkovej (SaS) nastavuje otvorená verejná diskusia, pochvalná či kritická, justícii zrkadlo. Pripomína pritom korupčné kauzy viacerých sudcov.

„Očakávala by som od osvieteného ministra, že sa dnes jednoznačne postaví na stranu všetkých, ktorí mu v boji proti korupcii a za kvalitnejšiu justíciu môžu pomôcť,“ povedala Kolíková.

Vedenie súdnej rady vyzvalo na stiahnutie hodnotenia, respektíve na jeho zverejnenie až po preverení námietok. Rada by sa ním mala zaoberať vo štvrtok (20. 4.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál