Na hlavný obsah

Riešiť každého psa na reťazi štát nestíha. Ochranárske neziskovky preto žiadajú väčšie právomoci

Veterinárna správa nemá dostatočné kapacity.

Pes na reťazi v obci Bátorove Kosihy.
Pes na reťazi v obci Bátorove Kosihy.Foto: RTVS

Ak je pes v zlých podmienkach, môžu ho odobrať a majiteľovi ďalší chov zvierat zakázať. Štátni veterinári majú jedinečné právomoci. Podľa ochranárskych združení ich však nevyužívajú. Na úradoch je málo ľudí a nemajú ani dostatočné kapacity.

V Bátorových Kosihách majú psa uviazaného na reťazi, ktorého by podľa zákona mal majiteľ pravidelne púšťať. Dobrovoľníci zo Slobody zvierat sem chodia štvrtý rok a tvrdia, že sa tak nedeje. Štátni inšpektori porušenie nenašli.

„Netrpí hladom, smädom, má sa kam skryť. Neusúdili sme, že má dobré podmienky. Usúdili sme, že zo zákona sú vyhovujúce. My totižto len zo zákona môžeme fungovať,“ vysvetlila inšpektorka Gabriela Kosiková z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Komárno.

Kompetenciám ochranárskych neziskových organizácií sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Lucia Hamran Kollárová:

Ochranári roky žiadajú, aby na nich niektoré kompetencie preniesli. Ako dobrovoľníci môžu iba pozrieť cez plot a ak majiteľ vyjde, upozorniť ho. Psa odobrať, zakázať chov či pokutovať môžu jedine štátni inšpektori, ktorí však okrem všetkých zvierat kontrolujú aj všetky potraviny.

„Máme na dennej báze kauzy ako je teraz ukrajinské obilie. Určite by sme potrebovali viac ľudí, vedeli ich lepšie zaplatiť,“ priblížil riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.

Zaujatosť ochranárov?

Ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré sa opiera o pravidlá Európskej únie, tvrdí, že ochranári by mohli byť zaujatí, preto to zostáva na štátnych úradníkoch.

„Zabezpečenie personálnych kapacít pre dostatočné množstvo úradných kontrol zameraných len na dobré životné podmienky psov nie je v súčasnosti reálne. A to aj z dôvodu, že existuje veľa nevhodných držiteľov psov,“ uviedol hovorca agrorezortu Andrej Wallner.

V zahraničí riešia takéto prípady aj obce, kraje či špeciálne samostatné úrady. Inšpektori upozorňujú na nefunkčnosť celého systému. Odchyt psov komplikujú plné útulky, pokuty si chovatelia nepreberajú a neexistuje postup, ktorým by vopred zakázali chovať zvieratá tým, ktorí pre ne nemajú podmienky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko