Na hlavný obsah

Matka dieťaťa s ťažkým zdravotným postihnutím ostala mesiace bez štátneho príspevku

Od mája sa mení legislatíva.

Matka dieťaťa s ťažkým zdravotným postihnutím ostala mesiace bez štátneho príspevku
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Rodičia detí s ťažkým zdravotným postihnutím budú môcť žiadať o opatrovateľský príspevok skôr. Od mája sa mení legislatíva. Rodičom pomôže preklenúť obdobie finančnej neistoty po skončení rodičovského príspevku.

Ivan mal ťažký štart do života. Po narodení bol mesiac v kóme. Diagnostikovali mu ochorenie, ktoré má len pár slovenských detí – neonatálnu hemochromatózu.

„Dlho nedokázal vôbec nič, nevedel sa prevrátiť. Ivanko mal dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav a preto som s ním zostala doma,“ opisuje jeho mama Ľubica Porubcová.

Do synových troch rokov, poberala rodičovský príspevok. Ak má dieťa dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav, čo bol aj Ivanov prípad, rodičovský je možné poberať do 6 rokov. Až potom mohla mama žiadať o opatrovateľský príspevok.

„Tak mi to povedali na úrade a pretiahlo sa to natoľko, že ten zvýšený opatrovateľský príspevok mi prišiel na účet až v 10. mesiaci, čiže Ivanko sa narodil 2.6. a prišlo to až v desiatom mesiaci,“ vysvetľuje Ivanova mama.

Zmene pri vyplácaní opatrovateľského príspevku sa v reportáži venovali redaktorky RTVS Miriam Dobrotová a Iveta Vanková:

Zlepšenie komunikácie na úradoch

Ľubica Porubcová patrí medzi množstvo rodičov, ktorí ostali mesiace bez štátneho príspevku. Na tieto životné situácie zareagovali poslanci a zmenili pravidlá.

„Tak, aby si mohli 3 mesiace pred ukončením rodičovského príspevku zažiadať už o príspevok na opatrovanie- Samozrejme, dostanú ho až potom, kedy im rodičovský príspevok skončí. Ale ide o to, aby oni mali vnútornú istotu, že áno, mám rodičovský príspevok a plynule prejdem na príspevok na opatrovanie,“ uviedla predkladateľka novely poslankyňa Mária Šofranko (OĽANO).

Zmena, teda možnosť žiadať o opatrovateľský skôr, začne platiť od mája. Rodičovský príspevok je aktuálne vo výške 412 eur, opatrovateľský začína na sume 525 eur. „Jednoznačne schvaľujem, že sa môže žiadať o tento príspevok skôr,“ hovorí Ivanova mama.

Rodičia s ťažko zdravotne postihnutými deťmi by do budúcnosti uvítali, ak by sa zlepšila aj komunikácia na úradoch. „Často tam prídeme taký vyčerpaní, že ani len nevieme čo chceme. Možno sa aj zle vyjadrujeme, takže možno aj pochopenie z tejto strany,“ apeluje pani Ľubica.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko