Na hlavný obsah

Rodičia si tento rok priplatia aj za letné tábory. Niekedy zaplatia aj o pätinu viac

Dopyt bude zrejme napriek tomu vysoký.

Rodičia si tento rok priplatia aj za letné tábory. Niekedy zaplatia aj o pätinu viac
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Dva mesiace pred začiatkom školských prázdnin sa čoraz viac objavujú ponuky na detské letné tábory. Ich ceny sú však o 10 až 20 percent vyššie ako vlani. Pohybujú sa zhruba od 140 do 350 eur. Aj napriek tomu bude zrejme dopyt po táboroch vysoký.

Napriek tomu, že rodičia budú musieť siahnuť do vrecka hlbšie, letné tábory pre svoje deti už začali objednávať.

„V prvom rade na začiatku prihlasovania do táborov bývajú rôzne akcie, kde si rodičia uplatňujú nejaké zľavy a podobne a taktiež aj to, že zamestnávatelia prispievajú na tie tábory,“ uviedol organizátor táborov Happy Kids Miroslav Černecký.

Zdražovaniu detských táborov sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Ivana Dragúňová:

„Nedá sa povedať, že by ľudí ubudlo, lebo tie deti tie prázdniny niekde tráviť musia a rodičia musia byť v práci,“ vysvetlil organizátor táborov Hangair Adam Graňák.

Zdražovanie pocítili aj organizátori táborov. Majú čo robiť, aby skončili aspoň na nule, a nie v mínuse. „Čo sa týka nákladov, tak kopírujeme infláciu. Dá sa povedať, že naše náklady na tie denné tábory nám išli hore asi o nejakých 15 percent,“ tvrdí Graňák.

„Všetko záleží od tábora, ktorý sa bude uskutočňovať. Každý je inak finančne náročný. Ale išli sme vyššie o 15 až 20 percent,“ dodal Černecký.

Záujem nepoklesne, tvrdí analytička

Analytička predpokladá, že čo sa týka rekreačných služieb, medzi ktoré by sa dali zaradiť aj tábory, záujem o ne aj napriek zdražovaniu nepoklesne.

„Samozrejme, že niektoré domácnosti budú možno zvažovať či si ich môžu dovoliť na základe toho, že teraz je rekordne vysoká inflácia a majú ľudia vysoké náklady na ten bežný život, ale na druhej strane zase tie domácnosti, ktoré si to budú môcť dovoliť, tak určite si dovolia aj niečo drahšie,“ uviedla analytička Eva Sadovská.

Organizátori letných táborov však majú pre istotu pripravený aj „plán B“. Pre prípad, že by im pre vyššie ceny klesol záujem o tábory, ich cenu budú môcť rodičia zaplatiť aj na splátky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika