Na hlavný obsah

Rodičia si za materské školy aj školské kluby priplácajú viac. Zmeny pocítili už v marci

Opozícia viní prorodinný balíček.

Rodičia si za materské školy aj školské kluby priplácajú viac. Zmeny pocítili už v marci
Na ilustračnej snímke deti. Foto: RTVS

Rodičia si za materské školy aj školské kluby priplácajú viac. Zmeny pocítili už v marci. V niektorých mestách sa im náklady zvýšili dvojnásobne. Opozícia hovorí, že za to môže prorodinný balíček, ktorý oslabil rozpočty samospráv. Rodičia sa obracajú na štát.

Rodičia v Trenčíne si za škôlku priplatili o desať eur viac. V Košiciach platia mesačne namiesto 20 eur 40. Hlboko do peňaženiek siahajú aj rodičia v hlavnom meste. Nevýhodou je, že od štátu dostáva Bratislava menej peňazí, ako ostatní.

Materským školám a školským klubom sa venovala reportérka RTVS Emília Tóth Lengyelová:

Poplatky sa zvyšovali aj v školskej družine. Samosprávy takto vykrývajú nárast cien energií aj zvyšovanie platov zamestnancov v školstve.

„V Ružinove sme išli len na úroveň, aká už v iných mestských častiach dávno bola. A to na 48 eur mesačne,“ uviedol Martin Chren, starosta mestskej časti Bratislava-Ružinov.

Starostovia robia ústupky, aby situáciu rodičom uľahčili. Napríklad druhé a tretie dieťa dostane zľavu, škôlkari rodičov, ktorí nemôžu poberať daňový bonus a nemajú príjem, majú škôlku zadarmo.

Samosprávy a opozícia hovoria, že takéto zvyšovanie poplatkov má na svedomí takzvaný prorodinný balíček, ktorý samosprávy pripravil o zhruba 450 miliónov eur.

„Tento balíček, ktorý bol deklarovaný ako pomoc rodinám, to je len vyberanie prostriedkov z jedného vrecka a dávanie do druhého,“ povedal Branislav Tréger, predseda Združenia miest a obcí Slovenska.

„A tie rodiny nakoniec môžu dopadnúť tak, že ešte oveľa viac budú musieť zaplatiť, ako od štátu dostanú,“ dodal Erik Tomáš, poslanec NR SR, podpredseda Hlasu-SD.

Rodičia žiadajú o pomoc štát. Ministerstvo financií na otázku, či má v rezerve peniaze na pomoc rodičom, neodpovedalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko