Na hlavný obsah

Rodičia už nebudú musieť vybavovať potvrdenia, aby dieťa mohlo ísť na lyžiarsky výcvik alebo do tábora

Nová vyhláška by mala platiť od júla.

Rodičia už nebudú musieť vybavovať potvrdenia, aby dieťa mohlo ísť na lyžiarsky výcvik alebo do tábora
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Rodičia už nebudú musieť vybavovať potvrdenia, aby dieťa mohlo ísť na lyžiarsky výcvik alebo do tábora. Ministerstvo školstva reaguje na dlhodobú požiadavku pediatrov. Tvrdia, že vydávanie potvrdení im zaberá tretinu času, ktorý by mohli venovať malým pacientom. Nová vyhláška by mala platiť od júla.

Ak dieťa chce ísť na lyžiarsky výcvik, do školy v prírode, alebo do tábora potrebuje potvrdenie od pediatra.

„Potrebujeme, aby nám potvrdil to, že je zdravotne spôsobilé ísť na nejaký druh výcviku, to je jedno či sa bavíme o lyžiarskom, plaveckom. Je to podmienka, ktorá nám vyplýva z vyhlášky,“ ozrejmil riaditeľ základnej školy na ulici Hlboká cesta v Bratislave Michal Drgáň.

Potvrdeniam sa venovala redaktorka RTVS Emília Tóth Lengyelová:

„Je nutné, aby zdravotnícky personál, ktorý sa o deti stará, mal relevantnú informáciu,“ doplnil štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Michal Palkovič.

Situáciu to komplikuje aj rodičom. V pracovnom čase musia ísť k lekárovi a za potvrdenie musia zaplatiť od dvoch do siedmich eur. Škola takýchto potvrdení od rodičov potrebuje počas roka niekoľko.

„Čo je pre rodiča podstatné, pre všetky tieto okolnosti musí chodiť k lekárovi, plytvať časom, ktorý mohol stráviť v zamestnaní a jeho dieťa v škole, aj keď ide o formálny papier s pečiatkou,“ vysvetlil spoluzakladateľ a výkonný riaditeľ OZ Rodičia.sk Matej Stuška.

Záťaž najmä pre pediatrov

Záťaž je to najmä pre pediatrov. Jedno potvrdenie ich stojí 15 minút času, ktorý mohli využiť na liečenie chorých. Ministerstvo školstva sa rozhodlo im to uľahčiť.

„Úplne chápem ich požiadavku, je absurdné aby 25 percent ich času zaberali administratívne úkony. Zlepšujeme podmienky v tom, že vo vyhláškach, ktoré sú priamo v kompetencii ministerstva školstva odstraňujeme túto povinnosť,“ povedal poverený minister školstva Ján Horecký.

Po novom posúdi zdravotný stav dieťaťa rodič, školám postačí jeho čestné vyhlásenie. Ak si nebude istý, poradí sa s pediatrom.

„Rodič uvedie, aké lieky dieťa pravidelne užíva, aké ochorenie má, lebo je to strašne dôležité pre zdravotníka na tomto podujatí, musí vedieť, že dieťa má astmu a pravidelne užíva nejaké inhalačné spreje,“ dodala hlavná odborníčka MZ SR pre primárnu pediatriu Elena Prokopová.

Potvrdenie od pediatra napríklad na lyžiarsky výcvik alebo do školy v prírode, rodičia nebudú potrebovať od budúceho školského roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko