Na hlavný obsah

Rokovania odborárov a zamestnávateľov o minimálnej mzde sa onedlho začnú

Predstavu o jej výške zatiaľ nemajú.

Rokovania odborárov a zamestnávateľov o minimálnej mzde sa onedlho začnú
Na ilustračnej snímke peniaze. Foto: RTVS

Rokovania odborárov a zamestnávateľov o minimálnej mzde sa onedlho začnú. Predstavu o jej výške zatiaľ ani jedna strana nemá. Sociálno-ekonomický analytik však upozorňuje, že minimálna mzda na Slovensku je nízka.

Minimálna mzda sa začiatkom roka zvýšila zo 646 na rovných 700 eur. Odborári so zamestnávateľmi sa prvýkrát zhodli na vyššej sume, ako stanovuje zákon. Podľa analytika však napriek kompromisu je minimálna mzda v súčasnosti nedostatočná.

Minimálnej mzde sa venovala redaktorka RTVS Diana Kovaľová:

“Hlavne keď sa pozrieme na jej kúpyschopnosť, tak sa v rebríčkoch prepadávame na úplne dno. V Európskej únii sme niekde na úrovni Rumunska, Bulharska a dokonca aj Srbska a Čiernej hory,“ vysvetlil Ján Košč, socio-ekonomický analytik, Pracujúca chudoba, o. z.

Vyjednávania medzi zástupcami zamestnancov a zamestnávateľmi o budúcoročnej výške minimálnej mzdy sa onedlho začnú. Zamestnávatelia však už teraz hovoria, že pri rokovaniach budú brať do úvahy aj minuloročný kompromis a rovnako rozmrazené príplatky za prácu počas sviatkov a víkendov, ktoré od ich schválenia kritizujú.

Odborári so zamestnávateľmi majú čas na to, aby našli kompromis najneskôr do 15. júla.

“V tom mám ja ľahkú úlohu, to sa musia zamestnávatelia s odborármi dohodnúť alebo nedohodnúť. Až v prípade, že sa nedohodnú tak môžeme do toho vstúpiť my,“ ozrejmil Milan Krajniak (Sme rodina), poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

“Dlhodobo si myslíme, že minimálna mzda by mala byť rozčlenená podľa krajov, lebo iná minimálna mzda je relevantná pre Bratislavu a iná napríklad pre Prešov,“ dodal Peter Cmorej (SaS), poslanec NR SR, člen Výboru NR SR pre sociálne veci.

Najviac zamestnávateľov, ktorí ponúkajú minimálnu mzdu, je v banskobystrickom a prešovskom kraji.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika