Na hlavný obsah

Mikulec požiadal prezidentku o odvolanie rektorky policajnej akadémie Lucie Kurilovskej

Dôvodom je kauza postrelenej kadetky.

Mikulec požiadal prezidentku o odvolanie rektorky policajnej akadémie Lucie Kurilovskej
Na snímke rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská. Foto: TASR

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) požiadal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú o odvolanie rektorky Akadémie policajného zboru Lucie Kurilovskej.

Návrh ministra vnútra do Kancelárie prezidentky SR doručili v pondelok (17. 4.) popoludní. Pre spravodajský portál RTVS túto informáciu potvrdil hovorca hovorca prezidentky Martin Strižinec. „Prezidentka sa s návrhom oboznámi,“ uviedol.

Minister vnútra vyzval na vyvodenie zodpovednosti Lucie Kurilovskej, ako aj šéfa Katedry telesnej výchovy a športu Rastislava Kurilovského, vzhľadom na postrelenie študentky policajnej akadémie.

„Porušili sa viaceré postupy. Dotyčný nemal byť na polygóne, nie je to priestor na to, aby tam vykonávali strelecký výcvik, nemala tam čo robiť ostrá munícia,“ uviedol.

Kurilovská by mala vo funkcii skončiť aj podľa predsedu výboru Juraja Krúpu a poslankyne Anny Zemanovej (obaja SaS). Podpredsedníčka výboru Denisa Saková (nezaradená) chce počkať na výsledky vyšetrovania. Odmieta unáhlené závery.

„Podľa zákona o vysokých školách má minister vnútra na to právo, keďže sme štátna vysoká škola. Je tam nesúhlasné stanovisko s jeho návrhom zo strany akademického senátu,“ reagovala Kurilovská pre RTVS.

Na podanie návrhu dôvod nevidí. „Nie, nevidím dôvod, nič nie je dokázané, že by som nejakým spôsobom pochybila,“ uviedla. Odstúpenie z funkcie nezvažuje. „Ale keďže je to v Prezidentskej kancelárii, tak, samozrejme, už to záleží od rozhodnutia pani prezidentky.

O tom, že návrh ministra Mikulca je už v Prezidentskej kancelárii sa dozvedela od nás. “Pán minister so mnou nekomunikuje, viem o tom len z médií,“ uviedla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko