Na hlavný obsah

Rómskym občianskym hliadkam chýbajú peniaze. Obce vyčerpali vyhradené eurofondy

Obce chcú mužov naďalej zamestnávať.

Rómskym občianskym hliadkam chýbajú peniaze. Obce vyčerpali vyhradené eurofondy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Samosprávam chýbajú peniaze na financovanie rómskych občianskych hliadok. Obce eurofondy vyčerpali – projekt sa končí.

V obci Batizovce pod Tatrami zamestnávajú päťtisíc ľudí v Miestnej občianskej poriadkovej službe. Zastihli sme ich posledný deň v práci. „Je nám to ľúto, že končíme, ale napriek tomu by som chcel povedať k tomu, že táto prosperita bola, že sa veľa ľudí snažili lepšie žiť,“ povedal člen poriadkovej služby Jaroslav Gábor.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Miriam Hozzová:

Viaceré obce pod Tatrami trápi ďalšie fungovanie občianskych hliadok. Po ukončení projektu chcú chlapov naďalej zamestnávať. „Určite si ponecháme, ale nemôžeme si ponechať všetkých pretože nemá na to obec finančné zdroje,“ uviedol starosta Batizoviec Gabriel Bodnár.

Na občianske hliadky si v obciach zvykli. Podľa starostov sú predĺženou rukou polície, či záchranných zložiek. „Robili asistenciu pri kontumácii psov, to je tiež veľmi vážna vec a v neposlednom rade pomáhali aj v oblasti školstva, kde sme znížili záškoláctvo,“ informoval Bodnár.

Situáciu neriešili v predstihu

Samosprávy upozorňovali kompetentné úrady, aby situáciu riešili v predstihu a neboli nútení ukončiť pracovné pomery. Splnomocnenec vlády pre rómske komunity pripustil, že obce môžu získať istú refundáciu, kým program opäť nebude spustený.

„Mali by sa na to nájsť zdroje a mali by sa tieto služby opätovne obnoviť, ale je otázne kedy to bude pretože ministerstvo nedalo zatiaľ jasnú odpoveď,“ tvrdí predseda regionálneho združenia Združenia miest a obcí Slovenska Štefan Bieľak.

„Chcem povzbudiť aj samosprávy ak majú možnosť, aby vedeli preklenúť a teda udržať týchto členov miestnych občianskych a poriadkových služieb,“ vyzýva splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ján Hero.

Niektorým samosprávam budú stačiť financie ešte do mája. Väčšina už podporu z európskych fondov nemá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny