Na hlavný obsah

Rozruch okolo previerky Mikulca otvoril otázku, či by sa mal zákon upraviť

Na nejasnosti poukázal napríklad aj poverený minister obrany.

Rozruch okolo previerky Mikulca otvoril otázku, či by sa mal zákon upraviť
Na ilustračnej snímke NBÚ. Foto: RTVS

Rozruch okolo previerky povereného ministra vnútra Romana Mikulca otvoril otázku, či by sa mal zákon o utajovaných skutočnostiach upraviť. Na nejasnosti poukázal napríklad aj poverený minister obrany Jaroslav Naď. Národný bezpečnostný úrad aj opozičný Hlas tvrdia, že zákon je v poriadku a meniť ho netreba.

Po zasadnutí mimoriadneho výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť jeho predseda vyhlásil, že poverený minister vnútra môže aj nemusí mať previerku, aby nahliadol do utajovaných dokumentov. Pre nejasnosti v zákone o utajovaných skutočnostiach je podľa neho namieste ho upraviť.

Rozruchu okolo previerky povereného ministra vnútra sa venovala redaktorka RTVS Katarína Wildová:

„Celý tento zákon mal byť už dávno upravený, je tam viacero problémov, ktoré sa pri aplikácii upravujú a to sa netýka len previerok, ale týka sa to aj samotnej manipulácie s utajovanými skutočnosťami,“ uviedol Jaroslav Naď, poverený minister obrany SR.

„Tých zistení, aj na tom výbore bolo pomerne veľa, čo všetko nesedí nielen v rámci výkladu jednotlivých orgánov štátnej správy ale aj reálnych ustanovení v tom zákone,“ dodal Roman Mikulec poverený minister vnútra SR.

NBÚ nevidí dôvod na zmenu zákona

Gestorom zákona o utajovaných skutočnostiach je Národný bezpečnostný úrad. Ten dôvod na zmenu zákona nevidí. Tvrdí, že zákon platí už 18 rokov a doteraz s jeho výkladom nebol problém. Podľa úradu má mať minister aspoň bezpečnostný certifikát, ktorý by ho oprávňoval nahliadať do medzinárodných utajovaných dokumentov.

Šéf branno-bezpečnostného výboru chce zmenu zákona o utajovaných skutočnostiach nechať na vládu, ktorá vzíde zo septembrových predčasných volieb.

„Na toto treba naozaj že odbornú diskusiu a ja chcem aby k tomu diskutovala SIS-ka, ministerstvo obrany, vojenské spravodajstvo, polícia, komplet celé bezpečnostné zložky ako také,“ dodal Juraj Krúpa (SaS) predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť.

Viacerí ministri aj poslanci nejasnosti v zákone vyriešili tak, že o bezpečnostnú previerku požiadali pre istotu. Po zisteniach NBÚ požiadal minister vnútra dodatočne aspoň o vydanie bezpečnostného certifikátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko