Na hlavný obsah

Rus mu nožom zaživa odrezal hlavu. Násilnú popravu ukrajinského vojaka preverujú bezpečnostné zložky

Zelenskyj ju odsúdil.

Rus mu nožom zaživa odrezal hlavu. Násilnú popravu ukrajinského vojaka preverujú bezpečnostné zložky
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) v stredu (12. 4.) oznámila, že začala vyšetrovanie v kauze videozáznamu, ktorý zachytáva, ako muž vo vojenskej uniforme s bielymi stuhami, zvyčajne používanými na identifikáciu príslušníkmi ruskej armády na Ukrajine, odrezáva hlavu ešte živému ukrajinskému zajatcovi. Video koluje na internete od utorka (11. 4.) a zdieľali ho najmä na kontách ruských propagandistov.

Informovala o tom britská stanica BBC. Dodala, že nevie preveriť pravosť týchto videozáznamov a nezverejní ani odkazy na ne.

BBC pôvodne informovala o mužoch v uniforme, ktorých tváre na videu zakrývajú masky. V aktualizovanej verzii spresňuje, že na videu, ktoré sa na sociálnych sieťach objavilo v utorok večer, je vidieť jeden takto odetý muž. Na uniforme obete je žltá páska, ktorú v terajšej vojne používa ukrajinská armáda. 

Zelenskyj: Vrahom neodpustíme

Video zachytáva aj okolie miesta činu — kríky s jasnozelenými listami, takže je možné, že ide o záznam staršieho dáta. Podľa webu Rádia Sloboda (RFE/RL) mohlo vzniknúť vlani v lete.

Na video v stredu svojím videostatusom reagoval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Uviedol, že „nikto na svete nemôže ignorovať, ako ľahko tieto zvieratá zabíjajú“. „Na nič nezabudneme. Neodpustíme vrahom. Za všetko bude vyvodená právna zodpovednosť,“ vyhlásil. Zdôraznil, že „porážka teroru je nevyhnutná“.

V podobnom duchu sa už v utorok vyjadril vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak, ktorý síce neobjasnil, prečo tento príspevok napísal, no niektoré ukrajinské médiá naznačili, že ide o reakciu na objavenie sa videa s vraždou.

RFE/RL dodala, že aj bývalý poslanec ukrajinského parlamentu Oleg Cariov, ktorý v Ruskom okupovanom Donbase na východe Ukrajiny prešiel na stranu proruských síl, vo svojej reakcii na platforme Telegram označil odrezanie hlavy ukrajinského vojaka za zločin.

Poradkyňa šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Darja Zarivná uviedla, že video zverejnili s cieľom zastrašovať. „Cieľovým publikom nie je len Ukrajina, ale aj západné spoločnosti. Na nás to ale nefunguje. Toho sa boja Rusi, ale nie my, „vyhlásila Zarivná.

Kremeľ: Pravosť videa treba overiť

Kremeľ v stredu (12. 4.) uviedol, že pravosť „hrozného“ videa zachytávajúceho odrezanie hlavy živému ukrajinskému vojnovému zajatcovi musia overiť.

„Samozrejme, sú to hrozné zábery,“ povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. „Vo svete falzifikátov, v ktorom žijeme, potrebujeme overiť pravosť týchto záberov,“ dodal.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v reakcii na video prirovnal ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine k militantom z tzv. Islamského štátu.

„Na internete sa šíri hrozné video, na ktorom ruskí vojaci stínajú hlavu ukrajinskému zajatcovi,“ napísal Kuleba na twitteri.

„Je absurdné, že Rusko, ktoré je horšie ako Islamský štát, predsedá BR OSN,“ pokračoval v príspevku. Odkazoval tak na aktuálne mesačné predsedníctvo Ruska v Bezpečnostnej rade OSN.

„Ruských teroristov treba ‚vykopnúť‘ z Ukrajiny aj z OSN a treba ich vziať na zodpovednosť za ich zločiny,“ dodal.

CNN informuje o dvoch videách

O záberoch informuje okrem iného stanica CNN, podľa ktorej sa za uplynulý týždeň objavili na sociálnych sieťach hneď dve videá, na ktorých sú údajne ukrajinskí vojaci s urezanými hlavami. Zdá sa, že ide o oddelené udalosti – jedna nahrávka mohla byť natočená nedávno, zatiaľ čo druhú podľa množstva zelene pravdepodobne vyhotovili v lete, píše CNN.

Video, ktoré podľa CNN zverejnené 8. apríla na proruskom kanáli, údajne natočili žoldnieri z ruskej Vagnerovej skupiny a zdá sa, že ukazuje sťaté mŕtvoly dvoch ukrajinských vojakov ležiacich na zemi vedľa zničeného vojenského vozidla. Ruské účty na sociálnych sieťach tvrdia, že ho natočili blízko Bachmutu na východe Ukrajiny, podotkla CNN s tým, že nemôže lokáciu potvrdiť.

Kyjev dlhodobo obviňuje Rusko z páchania vojnových zločinov, čo Moskva popiera. V marci sa na sociálnych sieťach rozšírilo video, ktoré údajne zachytáva zavraždenie ukrajinského vojnového zajatca ruskými vojakmi. Neozbrojený muž prenesie slová „Sláva Ukrajine“, načo ho ruskí vojaci s vulgárnymi výkrikmi zastrelia.

Videozáznam vyvolal vo svete aj na Ukrajine, ktorá sa už vyše roka bráni ruskej agresii, značné pobúrenie. Ukrajinská tajná služba SBU neskôr určila identitu zabitého. Išlo podľa nej Oleksandra Macijevského, ktorému prezident Volodymyr Zelenskyj posmrtne udelil vyznamenanie Hrdina Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet