Na hlavný obsah

Rusi naďalej útočia v smere na Lyman, Bachmut, Avdijivku a Marjinku, uviedol ukrajinský generálny štáb

Za posledný deň tam odrazili viac ako 70 útokov.

Rusi naďalej útočia v smere na Lyman, Bachmut, Avdijivku a Marjinku, uviedol ukrajinský generálny štáb
Pohľad na mesto Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Ruské sily sa naďalej zameriavajú na vedenie útočných akcií v smere na Lyman, Bachmut, Avdijivku a Marjinku. Za posledný deň tam bolo odrazených viac ako 70 nepriateľských útokov, uviedol vo svojom pravidelnom rannom hlásení ukrajinský generálny štáb. 

Podľa analytikov z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) Rusi v minulých dňoch v Bachmute postúpili, avšak nie sú signály o tom, že by sa Ukrajinci z oblasti stiahli.

Prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu (5. 4.) vo Varšave vyhlásil, že ukrajinské sily sa v prípade potreby stiahnu z Bachmutu, aby sa vyhli obkľúčeniu. Zatiaľ však nenaznačil, že by to bolo potrebné.

Zelenského vyhlásenie je v súlade s ďalšími nedávnymi vyhláseniami ukrajinských predstaviteľov, že ich vojenskí velitelia nariadia stiahnutie z Bachmutu, ak to budú považovať za strategicky najvýhodnejší variant. Ako sa ale podľa všetkých signálov zdá, Ukrajinci zatiaľ obkľúčení nie sú, vyhodnotili analytici z ISW.

Hovorca ukrajinskej pohraničnej služby Andrij Demčenko medzitým informoval, že len v marci sa medzi pohraničnou strážou a ruskými silami odohralo viac ako 900 stretov, čo je o 11 percent viac ako vo februári.

Okrem bojových stretov sa ukrajinskí pohraničníci stali terčom viac ako 1 800 ruských útokov, citovala Demčenka agentúra Ukrinform. Boje ukrajinských a ruských síl prebiehali najmä v oblasti Avdijivky, Lymanu a Bachmutu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet