Na hlavný obsah

Rusi pravdepodobne vstúpili do centra Bachmutu, tvrdí britská vojenská rozviedka

O mesto vedú už pol roka ťažké boje.

Rusi pravdepodobne vstúpili do centra Bachmutu, tvrdí britská vojenská rozviedka
Pohľad na mesto Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Postup ruských síl v bitke o ukrajinské mesto Bachmut dostáva v posledných dňoch spád, Rusi ovládli západný breh rieky Bachmutky a veľmi pravdepodobne postúpili ďalej do centra mesta. Vo svojom hlásení to v piatok (7. 4.) na twitteri uviedla britská vojenská rozviedka. V ohrození je podľa nej kľúčová cesta vedúca z mesta na západ, ktorú Ukrajinci používajú pre zásobovanie.

Jednotky ruskej armády v západnej časti mesta zrejme posilnili svoje pozície a znovu efektívnejšie využívajú delostrelectvo. Podľa Londýna je reálnou možnosťou, že v tejto oblasti žoldnierska Vagnerova skupina prerušila spory s ministerstvom obrany v Moskve a funguje medzi nimi lepšia spolupráca.

Ukrajinský generálny štáb vo štvrtok (6. 4.) nepriamo pripustil, že Rusi ovládli väčšinu mesta. Útočníci sa snažia obkľúčiť ukrajinskú obranu v Bachmute, kde sa odohrávajú najťažšie boje v oblasti Donbasu.

O východoukrajinský Bachmut zvádzajú ukrajinskí obrancovia a ruské invázne sily ťažké boje už pol roka. Podľa západných vojenských analytikov má Bachmut spornú strategickú dôležitosť, kvôli dĺžke bojov a veľkým stratám na oboch stranách však získal veľký symbolický význam.

Agentúra TASS informovala, že vo štvrtok v Ruskom ovládanom Donecku zomreli štyria civilisti na parkovisku, kam dopadli delostrelecké granáty. Traja ľudia prišli o život v Lysyčansku na severovýchod od Donecka pri výbuchu na autobusovej zastávke.

Rusi údajne zadržali agenta ukrajinskej rozviedky

Úrady v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti uviedli, že pri ruskom ostreľovaní vo štvrtok utrpelo zranenia najmenej sedem ľudí. V Mykolajivskej oblasti Rusi v piatok ráno útočili na Očakiv, poškodili pri tom obytné domy aj mestskú infraštruktúru. Informácie sú zatiaľ o dvoch zranených, píše portál RBK Ukrajina. Jednotlivé tvrdenia znepriatelených strán ale nemožno vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť.

Ruská tajná služba FSB podľa agentúry TASS v Ruskom obsadenej časti Chersonskej oblasti zadržala agenta ukrajinskej rozviedky SBU, ktorý so svojím spolupracovníkom zbieral informácie o rozmiestnení a presunoch ruských síl.

Údaje o presunoch a o ruskej vojenskej technike podľa agentúry spoločne s mapami a zemepisnými súradnicami posielali SBU prostredníctvom internetových komunikátorov, aby Ukrajinci mohli presne zamerať delostrelecké a raketové útoky. Zadržaným hrozí dvadsať rokov väzenia, uvádza TASS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet